Țara ceasurilor: 65% din exporturile Elveției sunt susținute de industria orologieră

Știm cu toții că Elveția este statul cu cea mai mare densitate de branduri aparținând unor mari producători de ceasuri. Ce cunosc mai puțini este că valoarea totală a exporturilor de astfel de produse realizate în Țara Cantoanelor se ridică anual la nu mai puțin de 20 de miliarde de franci, adică circa 19,5 miliarde de euro.

Swiss Watch

Text: Robert Stan

Mai mult chiar decât atât, creșterea de anul trecut – e drept, redusă – a exporturilor de ceasuri elvețiene pare să fi plasat valoarea totală a acestora la ceva mai mult de 21 mld. CHF (20,5 mld. euro). Spunem pare pentru că cifra menționată este o estimare în baza valorii realizate în primele 11 luni ale lui 2014, datele finale fiind disponibile în cursul lunii februarie.

Poate părea o sumă astronomică – mai ales dacă avem în vedere că este egală cu cifra de afaceri a tuturor celor peste 10.300 de firme cu capital german din România. Asta ca să avem un termen de comparație. – însă este limpede că estimarea având la bază cifrele date publicității de Federația Industriei Producătoare de Ceasuri din Elveția (FHS) este foarte aproape de realitate și reprezintă echivalentul a circa 4 milioane de ceasuri.
Conform datelor FHS, principala piață de desfacere a ceasurilor elvețiene este Hong Kong, cu o valoare de 3,8 mld. CHF, urmată de SUA (2,2 mld CHF) și China (1,3 mld CHF). Alte state importante pentru exporturile industriei elvețiene a ceasurilor sunt Japonia, Italia, Germania, Singapore, Franța, Emiratele Arabe și Marea Britanie.

Cele mai noi aparitii din revista TEMPORIS și de pe site-ul temporis.ro le puteți găsi accesând pagina noastră de Facebook.

Publicat de admin la data de 29 January, 2015 8:10 am
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Adauga un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi afisat.

  

  


4 − 1 =