Stéphane Belmont (Jaeger-LeCoultre): „Cu cât încerci mai mult să atingi perfecțiunea, cu atât e nevoie de mai multă muncă și cunoștințe”

Stphane Belmont

Noul Duometre Spherotourbillon Moon va avea un indicator pentru fazele lunii care a fost realizat astfel încât să aibă o deviație de o singură zi după nu mai puțin de 3.887 de ani de funcționare.Care este mesajul pe care doriți să îl transmiteți cu acest nivel incredibil al preciziei?

Pentru realizarea modelului Duometre Spherotourbillon Moon am ales să dezvoltăm o funcție tradițională a ceasurilor, fazele lunii, și ne-am stabilit un nivel foarte ridicat al preciziei. Gradele de precizie ale unei funcții a unui ceas pot varia. Cu cât încerci mai mult să atingi perfecțiunea, cu atât e nevoie de mai multă muncă și cunoștințe în domeniul orologeriei.

Considerați că acest concept Dual –Wing, care are mecanisme separate pentru măsurarea timpului și pentru complicații, reprezintă viitorul în domeniul preciziei ceasurilor?

Conceptul despre care vorbiți este un mod cu totul nou de realizare a mecanismului, gândit de ceasornicarii noștrii și inspirat din orologeria tradițională. Fapt care face complicațiile noastre mai performante Sistemul Dual-Wing ne permite să creștem precizia cronometrului fără a fi nevoie să ne debarasăm de complicații. De fapt, noul sistem promite dezvoltarea unor noi complicații, chiar mai ample, iar asta ne împinge să dezvoltăm această soluție tehnică mai departe.

 Din punct de vedere tehnic, acest sistem permite dezvoltarea unor viitoare complicații. Dar aveți în plan așa ceva?

Duomètre Sphérotourbillon Moon este deja un ceas complicat. Posibilitatea de a amplasa toate funcțiile disponibile într-un diametru de 43 mm și cu o înălțime de doar 14,3 mm a reprezentat o mare provocare tehnică. Misiunea acestui ceas este aceea de a reinterpreta funcțiile clasice într-un mod cu totul nou. Filosofia noului Duomètre Sphérotourbillon Moon este aceea de a se concentra asupra unor complicații specifice mai degrabă decât să le multiplice.

JLC logo curea

 Înglobarea de noi tehnologii pare a fi o necesitate dacă doriți să faceți ceasuri foarte subțiri sau foarte complicate. Cu toate acestea, nouă ni se pare că toate aceste tehnologii de ultimă oră sunt folosite doar pentru a dezvolta concepte tradiționale precum „minute repeater”, „tourbillon”, sau „perpetual calendar”. În esență, nu este nimic nou. Puteți să ne spuneți dacă Jaeger-LeCoultre explorează, de asemenea, idei pentru a realiza funcții și complicații cu totul noi?

Noi utilizăm noile tehnologii pentru a dezvolta ceasurile tradiționale. Jaeger-LeCoultre va explora întotdeauna idei noi, în special noi modalități de realizare a unei funcții. De exemplu, noi am inventat sistemul Dual Wing, sistemul „Trebuchet” pentru Duomètre à Grande Sonnerie care îmbunătățește sunetul  funcției minute repeater, ca și Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon primul model ultra-complicat și, totodată, ultra-subțire.

 În ce măsură punerea în aplicare a unor concepte mecanice extreme presupune asumarea de riscuri de fiabilitate?

Abordarea noastră, la Jaeger-LeCoultre este aceea de a combina inventivitatea cu fiabilitatea. Astfel, am creat un sistem de control de 1.000 de ore care se aplică la fiecare dintre ceasurile noastre. Ceasuri noastre sunt create pentru a fi usor de folosit pentru purtător și pentru a proteja mecanismul astfel încât să evităm riscurile de fiabilitate.

 Având în vedere tendința de a economisi energia, nu credeți că Atmos s-ar potrivi bine? Dezvoltarea acestui concept nu ar fi o idee bună?

Desigur. Pentru ceasurile noastre automate.

 În 1907, LeCoultre Calibre 145, conceput pentru ceasuri de buzunar, a avut o grosime de doar 1,38 mm. Credeți că atingerea unei astfel de grosimi pentru un ceas de mână ar fi posibilă în zilele noastre. Asta având în vedere că Master real Ultra Thin Calibre 849 are 1,85 mm grosime?

De fapt, totul este posibil. Este doar o chestiune de relație între diametrul și înălțimea calibrului. Scopul nostru este de a obține cel mai bun nivel de fiabilitate posibil într-un ceas pe care clienții să aibă plăcerea de a îl purta.

 Având în vedere evoluția brandului Jaeger-LeCoultre în epoca modernă, pe ce aspect credeți că ar fi trebuit să insistați mai mult?

Am fi putut comunicat mai mult cu privire la complicațiile calendaristice prezente în colecția Hybris Mechanica de exemplu. Acestea au fost umbrite de alte complicații mari, cum ar fi Gyrotourbillon sau funcțiile „chiming”.

Stphane Belmont1

 Ralph Lauren va prezenta la SIHH 2015 un ceas în ediție specială numit Automotive cronograf, care foloseste calibrul Jaeger-LeCoultre RL751A /1. Sunt aceste tipuri de parteneriate ocazionale, sau putem considera aceasta o nouă ramură o afacerii dvs.?, Una bazată pe furnizarea de mecanisme de mare precizie pentru diferite mărci și proiecte? În ce măsură este aceasta o afacere pentru Jaeger-LeCoultre? Aveți parteneriate si colaborări constante?

Această colaborare cu Ralph Lauren nu va conduce la un parteneriat. Este un proiect ocazional. Producția de mecanisme produse pentru alți parteneri reprezintă o parte foarte mică din activitățile noastre.

 Există tendințe care devin foarte evidente chiar și în rândul elitei din haute horlogerie. De exemplu, albastrul este „pe val” în ultima perioadă. Preferați să urmați tendințele, sau insistați pe identitate proprie, unică?

 Culoarea albastră a fost folosită de multe ori de Jaeger-LeCoultre. De exemplu, am folosit-o la sfârșitul anilor ’90 pentru a realiza un cadran pentru Colecția Master, în 2011, pentru Grande Reverso Email, în 2013 pentru Rendez-Vous Celestial și pentru toate ceasurile noastre care oferă complicații calendaristice. Astfel, nu știm dacă doar am urmat trendul sau chiar l-am creat. Dar am folosit des culoarea albastră de ani buni.

 Piața ceasurilor inteligente crește într-un ritm foarte rapid. Segmentul dvs. este foarte diferit de această nouă clasă de ceasuri. Dar cum credeți că va influența aceast nou concurent industria ceasurilor? Credeți că, în viitor, se va intersecta cu zona haute horlogerie?

Nu văd o intersecție cu zona haute horlogerie. Mai degrabă cred că ar putea avea doar o influență pozitivă asupra sa. Oamenii sunt obișnuiți acum să folosească ceasuri rotunde  iar ceasurile inteligente au, în mare parte, forme pătrate sau dreptunghiulare. Prin urmare, eu cred că ar putea readuce în atenție ceasurile dreptunghiulare, cum ar fi modelul nostru Reverso.

 (Articol apărut în numărul 33 – decembrie 2014 – al revistei TEMPORIS. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322