Exploratorii rafinamentului

Text: Alex Buţu

Foto: Omega

Astronauţii, spionii ispititori şi femeile stilate sunt sursele de inspiraţie pentru cele mai noi modele din colecţia Omega. Dar toate au la bază standardul de precizie care face din Omega un brand atât de respectat.

james bond

Spionul este întâi gentleman 

Stilatul spion 007 va purta şi de data aceasta un ceas marca Omega. Însă îi va fi dedicată o ediţie specială, derivată din modelul Seamaster Aqua Terra LE. O particularitate tehnică a acestei ediţii este că rezistă la câmpuri magnetice de până la 15.007 Gauss, spre deosebire de ceasul normal, care rezistă până la 15.000 Gauss. Numărul 15.007 reprezintă totodată câte unităţi ale ceasului din ediţia James Bond vor fi fabricate în total. Nu ştim dacă în filmul denumit Spectre îl vom vedea pe 007 înfruntând vreun câmp magnetic, dar este bine de ştiu că ceasul său are specificaţii deosebite, aşa cum ne-a obişnuit spionul. În orice caz, este garanţia funcţionării cu acurateţe înaltă a calibrului 8507 Master Co-Axial, care are piese din materiale ce nu sunt influenţate de câmpul magnetic al Terrei sau al unor obiecte sau aparaturi. Pe cadran puteam vedea înscrisul >15.007 Gauss, unde cifra 7 imită pistolul lui Bond. O temă de design specifică este folosită atât pe fundalul albastru al cadranului, cât şi pentru vârful acului care indică secundele. Pe spatele ceasului este vizibil rotorul al cărui design îl reproduce pe cel al ţevii pistolului tipic folosit de Bond. Carcasa de  oţel a ceasului are 41,5 mm diametru, iar arcul de balans Si14 este din silicon. Ca şi în cazul unui Omega Aqua Terra, este de aşteptat ca ediţia James Bond să facă faţă scufundărilor până la 150 m adâncime şi să fie însoţit de o garanţie de 4 ani.

311.32.42.30.04.003

Versatilul Speedmaster

Acum 45 de ani, Apollo 13 a fost a treia misiune menită să aterizeze pe Lună. Dar misiunea a fost anulată din cauza unui rezervor de oxigen care a explodat. Echipajul a dat dovadă de mult curaj şi pricepere şi a reuşit să revină pe Terra. În acelaşi an, Omega a primit de la NASA premiul Silver Snoopy drept recunoştinţă pentru contribuţia adusă programului Apollo. În 2015, Omega prezintă ceasul Speedmaster Apollo 13 Silver Snoopy Award. Acesta are un calibru mecanic cu întoarcere manuală şi funcţie de cronograf şi va fi produs într-o ediţie limitată, la 1970 de unităţi. Estetic se distinge prin personajul Snoopy (personaj de benzi desenate şi mascotă NASA) de pe cadran, precum şi prin mesajele motivaţionale. “Ce poţi să faci în 14 secunde?” este textul ce parcurge gradajele speciale ale primelor 14 secunde de pe cadran. Acesta este timpul de corecţie a traiectoriei pe care astronauţii au făcut-o fiind nevoiţi să cronometreze manevra cu ceasul de rezervă, un Omega Speedmaster. “Eşecul nu este o opţiune” reprezintă al doilea mesaj care apare pe cadran. Acestea sunt cuvinte rostite de actorul Ed Harris în filmul realizat despre povestea misiunii Apollo 13. Materialul luminiscent Super-LumiNova a fost folosit pentru gradajele tahimetrului şi acele care indică orele, minutele şi secundele.

O versiune “vintage” a acestui material, care luminează în culoare verde, este folosită pentru marcarea orelor ce figurează pe cadranul noii interpretări a modelului Speedmaster ’57. Versiunea restilizată pentru 2015 a acestui ceas iconic pentru colecţia Omega are calibrul Co-Axial 9300 şi o carcasă de 41,3 mm a cărei etanşeitate este rezistentă la scufundări de până la 100 m.

Fascinaţia Omega pentru satelitul natural al Pământului este redată şi de noile modele Speedmaster cu carcase din materiale ceramice. Modelul Speedmaster White Side of the Moon are cadranul şi carcasa de 44,25 mm, făcute din oxid de zirconiu, al cărui alb intens aminteşte de felul în care Luna străluceşte noaptea pe cer.

Pentru cei care preferă un stil mai misterios, Omega a pregătit patru variaţii ale modelului Speedmaster Dark Side of the Moon. “Black Black” este versiunea a cărei carcasă este făcută din ceramică neagră mată. “Sedna Black” adaugă o tuşă de strălucire combinând ceramică neagră cu elemente din aur de 18 carate. În cazul modelului “Pitch Black”, ceramica, inclusiv cea mată a cadranului, are marcaje cu Super-LumiNova. Nu în cele din urmă, “Vintage Black” se remarcă prin marcajele şi acele indicatoare de culoare maro, completate cu Super-LumiNova de culoare verde vintage. Pentru a finisa cadranele mate, Omega a folosit şi tehnologia laser.

PreBaselworld2015_Constellation_Pluma_light_coral_123.25.27.20.57.004_02

Feminitate rafinată

Noul model din colecţia Constellation Pluma se distinge prin cadranul din safir de culoare coral. Pe acesta se află 11 diamante, încadrate subtil în aur de 18 carate. Din acelaşi metal preţios sunt făcute şi acele care indică orele, minutele şi secundele. Acele pentru oră şi minute au şi o peliculă de Super-LumiNova care luminează în întuneric. Bezelul de aur al carcasei de 27 mm este ornat cu 32 de diamante, iar aurul roşu de 18 carate stilizează cureaua din oţel, completând aspectul luxos al ceasului.

A doua noutate dedicată clientelei feminine este modelul DeVille Prestige Dewdrop, al cărui stil este inspirat din colecţia de bijuterii Omega Dewdrop. Particularitatea estetică din care derivă şi numele ceasului este evidentă în modelul curelei. Aceasta este făcută din aşa-zişi „stropi de rouă” turnaţi din aur de 18 carate, roşu sau galben. Sunt disponibile două variante, cu carcase de 32,7, respectiv 27,4 mm. Diamante ornează atât ramele carcaselor, cât şi cadranele de sidef. Modelul cu carcasă mai mare diferă şi prin fluturaţii de aur care ornează cadranul. De altfel, ceasul mai mare are calibrul mecanic Co-Axial 2500 (garanţie 3 ani), iar cel mic are calibrul quartz 4061 (garanţie 2 ani).

CO_Globemaster_3-4_130.33.39.21.03.001

Maestrul mecanicii precise

Modelul Globemaster are cel mai avansat calibru mecanic oferit de marca Omega. Prin safirul de pe spatele ceasului se poate admira un medalion pe care este reprezentată cupola unui observator spaţial. Este observatorul unde au fost găzduite în intervalul 1940-1950 concursuri de precizie în cronometrie în care Omega a câştigat 8 premii. Fiecare dintre aceste premii este reprezentat de câte o stea amplasată deasupra cupolei. Şi designul carcasei, şi cel al cadranului fac trimitere în trecut, la clasicele modele care formau colecţia Omega Constellation în 1952. Însă modelul Grandmaster este prezentat drept viitorul standardelor de precizie, deoarece este primul ceas testat şi certificat conform noului proces de testare pe care Omega l-a anunţat în decembrie 2014 împreună cu Institutul Elveţian Federal de Metrologie (METAS). Astfel, Omega Globemaster este primul ceas care a primit certificatul Master Chronometer. Orice brand poate aplica pentru acest proces de testare şi certificare. Există opt criterii de măsurare: funcţionarea mecanismului expus la un câmp magnetic de 15.000 gauss; deviaţiile de timp măsurate cu ceasul aflat în şase poziţii; deviaţiile de timp măsurate când rezerva de putere este între 0 şi 2/3; funcţionarea ceasului în timp ce este expus la un câmp magnetic de 15.000 gauss; deviaţia preciziei zilnice după expunerea la un câmp magnetic de 15.000 gauss; precizia medie a ceasului reproducând condiţiile purtării cotidiene (6 poziţii, 2 temperaturi); rezerva de putere a ceasului (autonomia ceasului, funcţionare fără a fi întors); rezistenţa la apă (testat în apă). Stricteţea şi relevanţa testelor METAS este cu atât mai mare, cu cât acestea nu se fac decât după ce un ceas a obţinut şi certificate COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322