Blocks – ceasul nu doar ”smart”, ci și modular

Text: Dan Scarlat

Acum vreo doi ani, o echipă de ingineri a creat un concept de smartphone modular, care ar oferi, în teorie, posibilitatea proprietarului să-și configureze sau să-și upgradeze dispozitivul în funcție de necesități, prin montarea unor module dedicate pe șasiul standard. Ideea a luat naștere sub numele ”Phoneblocks” și a fost preluată chiar de Google, care este aproape de final cu dezvoltarea proiectului ”Ara”, ce va aduce pe piață telefonul.

Blocks 1 mic

Anul trecut, un concept similar, dar în domeniul atât de hot astăzi al smartwatch-urilor, a fost prezentat publicului. Numit ”Blocks”, ceasul va putea fi realizat din diverse module, fiecare destinate unui scop, care formează împreună cureaua, plus cel principal, care conține ecranul (ce poate varia ca formă și dimensiuni), bateria, procesorul și tehnologia de conectare Bluetooth. Planurile pentru lansare includ șase module inițiale, printre care accelerometru, baterie suplimentară, un senzor NFC – Near Field Communication – sau unul pentru monitorizarea bătăilor inimii. Posibilitățile sunt însă mai complexe de atât, viitorul putând aduce componente și mai diverse, cum ar fi scanner pentru amprentă, microfon etc.  

Blocks a fost anunțat anul trecut, însă primele prototipuri și-au făcut apariția la ediția de acest an a târgului CES (Consumer Electronics Show), desfășurată la începutul lunii ianuarie în Las Vegas. Compania ”Blocks Wearables nu s-a decis încă asupra sistemului de operare, care ar putea veni de la Google (Android Wear) sau de la Samsung (Tizen). Este de așteptat ca proiectul să ajungă în luna iunie a acestui an pe Kickstarter, pentru a strânge finanțarea necesară producției. Dacă acest lucru se va întâmpla, ceasul ar putea ajunge la vânzare cu un preț de circa 150 de dolari pentru componenta de bază, plus circa 20-40 de dolari pentru fiecare modul în parte.

Blocks 2 mic

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322