Sunetul, noua barieră depășită de Audemars Piguet

Audemars Piguet1

Text: Robert Stan

Prezentat publicului la SIHH 2015, Royal Oak Concept RD # 1 Minute Repeater este rezultatul unor cercetări care au durat nu mai puțin de opt ani. Conform oficialilor Audemars Piguet (AP), pentru dezvoltarea produsului au fost aplicate principiile realizării instrumentelor cu coarde, iar sunetul final a uimit chiar și angajații companiei. Pe lângă îmbunătățirea difuzării sunetului, maeștrii ceasornicari au realizat și un sistem special menit să depășească barierele impuse de asamblarea unui ceas rezistent la apă în domeniul sunetului și, mai mult decât atât, pentru a nu exista alterări ale acestuia, mecanismul a fost transformat într-unul cât se poate de silențios.  Ca rezultat, armonia sunetului Concept RD # 1 Minute Repeater a fost îmbunătățită „științific” până aproape de perfecțiune.

Conștienți că un astfel de ceas nu poate fi realizat strict cu forțe proprii, oficialii AP au decis să includă în proiect o întreagă comunitate de cercetători, artizani, muzicieni, tehnicieni și cadre universitare de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. După îndelungi cercetări, aceștia au descoperit chiar în ograda AP un ceas al cărui sunet putea fi îmbunătățit astfel încât să atingă performanța impusă. Este vorba despre un ceas de mână datând din… 1924. Deși nu avea un mecanism suficient de silențios pentru a asigura o claritate fără cusur a sunetului, acesta asigura o rezonanță de o puritate pe care chiar și ceasurile din ziua de astăzi o ating cu mare dificultate.

Îmbunătățit atât la nivelul mecanismului cât și la cel al materialelor utilizate, acest ceas venit din istoria Audemars Piguet a devenit unul modern cu un sunet care depășește cu 10 decibeli orice alt minute-repeater din ziua de astăzi. Și asta în timp ce este purtat la mână. Bizar pentru cei care știu care sunt materialele utilizate de industria orologieră pentru amplificarea sunetului, noul Concept RD # 1 este realizat din titan, ceramică și safir. Nicidecum din atât de utilizatul aur roz. Deocamdată, Royal Oak Concept RD # 1 Minute Repeater nu este de vânzare. Audemars Piguet așteaptă omologarea tuturor caracteristicilor pentru ca apoi, acest concept să fie transformat în mai multe variante destinate comercializării.

Audemars Piguet

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322