Roger Dubuis Hommage Millesime – o piesă unicat care transcende istoria orologeriei

Roger-Dubuis-Hommage-Millésime-979923

Text: Alex Buţu

Roger Dubuis va folosi drept bază pentru colecţia Hommage de ceasuri unicat câte un calibru vechi ce va fi restaurat folosind inclusiv metode din meşteşugul tradiţional al orologeriei. Sunt calibre în forma lor de bază, fără elemente precum arcul principal sau ace indicatoare. Toate exemplarele care vor fi produse vor avea certificare Poincon de Geneve pentru toate elementele ceasului, nu doar pentru mecanism. Ceasurile vor avea funcţia de calendar perpetuu. După caz mai pot fi incluse complicaţii precum minute repeater, tourbillon şi cronograf.

Roger-Dubuis-Hommage-Millésime-979928

Primul astfel de ceas se numeşte Millesime şi are un calibru RD181 care provine de la finalul secolului 19 sau începutul secolului 20. A fost găsit de însuşi Roger Dubuis, motiv pentru care mecanismul este gravat cu semnătura de mână a lui Roger Dubuis. Pe parcursul a doi ani, s-a lucrat timp de 1.950 ore la acest calibru şi ceas, 700 de ore fiind dedicate doar restaurării calibrului, care avea componente afectate (coroana, o placă şi o parte a mecanismului de minute repeater).

Roger-Dubuis-Hommage-Millésime-2-thumb-1600x1196-26585

Rezultatul este un fascinant ceas de buzunar din aur, cu diametru de 60 mm, care a fost testat inclusiv conform criteriilor tehnice impuse de standardul Poincon de Geneve. Adică s-a simulat purtarea sa, cu o deviere de un minut în precizie. Mecanismul final funcţionează la 18.800 vph şi cuprinde 558 de componente.

Pe cadran, în dreptul orei 12 este un afişaj retrograd pentru dată. La ora 3 este afişajul pentru secunde, la ora 6 este indicatorul zilelor din săptămână, iar la ora 9 sunt afişate lunile şi anul.

Ceasul unincat va fi disponibil doar la noul boutique Roger Dubuis din Geneva, care se va deschide în iulie 2015. Millesime este primul proiect din seria de 20 de creaţii, care vor folosi elemente vintage.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322