Din 1890, marca Chopard este un stindard al finisajelor de excepţie şi al preciziei orologiere. Acestea sunt rezultatul direct al iscusinţei artizanilor companiei. Aceleaşi calităţi definesc noile ceasuri din 2015. Însă, în toată această râvnire constantă pentru standarde excepţionale, Chopard nu uită de responsabilitate tocmai faţă de elementul uman şi se implică activ în susţinerea mineritului etic.
L.U.C. XPS Fairmined
După cum sugerează şi denumirea sa, ceasul L.U.C. XPS Fairmined nu este doar una dintre noile modele din colecţia Chopard. Acesta reprezintă un exemplu de urmat în industria orologieră, precum şi cea de lux în general. Este dovada responsabilităţii pe care Chopard şi-a asumat-o faţă de mineritul etic. De altfel, Chopard este prima companie producătoare de bijuterii de lux şi ceasuri care susţine comunităţile ce extrag aur la scară mică prin metode artizanale.
Drept urmare, în cazul ceasului L.U.C. XPS Fairmined, carcasa de 39,5 mm diametru, rama de pe suprafaţa acesteia, precum şi partea din spate a carcasei sunt turnate integral din aur etic de 18 carate. Un certificat special atestă faptul că aurul a fost extras prin metode responsabile şi că minerii nu doar au fost plătiţi echitabil, ci au primit şi un bonus.
Chopard a demarat în 2013 proiectul intitulat “O călătorie către luxul sustenabil”, pentru a susţine folosirea aurului etic. Lucrează în parteneriat cu organizaţia non-guvernamentală numită Alianţa Pentru Minerit Responsabil (ARM – Alliance for Responsible Mining), din America de Sud. La Baselworld 2014, Chopard a prezentat modelul L.U.C. Tourbillon QF Fairmined. Acela a fost primul ceas din lume produs cu aur, însoţit de un certificat care atestă mineritul etic conform standardelor definite de Alianţa Pentru Minerit Responsabil.
Aşadar, L.U.C. XPS Fairmined continuă demersul companiei în această direcţie. Chopard precizează că a organizat o separare clară în cadrul atelierului său din Geneva, pentru ca aurul etic să nu se amestece în vreun fel cu alte tipuri de aur. Inclusiv reziduurile de aur etic sunt gestionate separat.
Desigur, L.U.C. XPS Fairmined merită admirat şi pentru rafinamentul său, atât stilistic, cât şi mecanic. Designul nu este complicat, dar încântă prin detaliile subtile, cum ar fi cadranul satinat. Partea din spate a ceasului este transparentă, astfel că poate fi admirat calibrul L.U.C. 96-12-L. Este un mecanism cu întoarcere automată, care are doar 3,3 mm grosime, datorită microrotorului defazat, manufacturat şi el din aur gravat minuţios. Precizia acestui calibru care oferă o rezervă de putere de 65 de ore şi funcţionează la 28.800 vph este certificată de Institutul Elveţian de Testare Oficială a Cronometrelor.
Nu în cele din urmă, statutul special al acestui ceas derivă şi din faptul că Chopard va produce doar 250 de exemplare L.U.C. XPS Fairmined.
Colecţia L.U.C.
Pentru 2015 Chopard reinterpretează un clasic din colecţia sa haute horlogerie, modelul L.U.C. Regulator. Spre deosebire de alte ceasuri cu cadran de tip regulator, afişajul individual al orei este poziţionat la ora 3, nu la ora 12, ceea ce îl face vizibil, trecând de marginea mânecii de la cămaşă. Şi data este poziţionată lizibil, tot după mânecă. Precizia şi calitatea calibrului L.U.C 98.02-L cu întoarcere manuală este atestată cu certificate COSC şi Poincon de Geneve. Acesta are patru arcuri motoare şi oferă o rezervă de putere de 216 ore (circa 9 zile). Indicatorul rezervei de putere este plasat în dreptul orei 12. Funcţia GMT este la ora 9, iar secundele sunt la ora 6.
Mecanisme cu patru arcuri animează şi alte două modele noi din colecţia L.U.C., pe care Chopard le-a prezentat la Baselworld 2015.
L.U.C. Quattro este acum disponibil în variaţii cu carcasă de aur şi cadran maroniu, sau cadran din platină şi cadran albastru. Spatele transparent dezvăluie mecanismul L.U.C 98.01-L, care oferă o rezervă de putere de 9 zile şi este certificat COSC şi Poincon de Geneve.
Aceeaşi rezervă de putere este produsă şi de a treia noutate din spectrul haute horlogerie marca Chopard. Însă L.U.C. 1963 Tourbillon se distinge prin şarmul clasic. Numele acestui model este un elogiu adus faptului că în 1963 familia Scheufele a devenit proprietara Chopard. Designul general este inspirat de ceasurile de buzunar făcute de Chopard în acei ani. Dar, mai presus de atât, calitatea ceasului respectă standardele impuse de fondatorul Louis-Ulysse Chopard. De exemplu, cadranul este făcut printr-o tehnică de emailare foarte dificilă, denumită Grand Feu şi executată complet manual. Aceasta presupune încălziri repetate la 900 de grade a pulberii de email pe o placă. După fiecare rundă de încingere, meşterul finisează emailul. Iar la final se mai adaugă un strat de email transparent pentru un luciu perfect. Calibrul cu Tourbillon L.U.C. 02.19-L1 este mai subţire cu 0,6 mm decât calibrul 02.01-L1, pentru a face loc cadranului emailat. Şi diametrul cadranului de aur de 18 carate a fost rezumat la un diamatru rezonabil de 40 mm. Vor fi manufacturate doar 100 de exemplare ale acestui ceas excepţional care a primit certificare COSC şi Poincon de Geneve.
Mille Miglia GTS
Colecţia Mille Miglia a debutat în gama de ceasuri Chopard în 1988. De atunci Chopard este cronometrul oficial al celebrei curse care a dat şi numele ceasului. Iar anul acesta colecţia este înnoită cu modelul Mille Miglia GTS, disponibil în trei versiuni. Noul Mille Miglia GTS este foarte important, în special datorită faptului că pentru prima oară acest model încorporează mecanisme create de Chopard la atelierele Fleurier Ebauches. Calibrele automate 01.01-C şi 01.08-C au fost complet proiectate, dezvoltate şi asamblate în atelierele Fleurier Ebauches. Precizia acestora este certificată de Institutul Elveţian de Testare Oficială a Cronometrelor (COSC – Swiss Official Chronometer Testing Institute). Colecţia Mille Miglia GTS este compusă din modelele Automatic, Power Control şi Chrono. Calibrele Chopard se regăsesc la modelele Automatic şi Power Control. Acestea funcţionează la o frecvenţă de 28.800 vph. Rezerva de putere este de 60 de ore şi este afişată pe cadran alături de indicaţiile de oră, minut, secundă şi dată. Sunt oferite carcase cu diametrul de 43 mm pentru versiunile Automatic şi Power Control şi 44 mm pentru Chrono, făcute din oţel inoxidabil sau aur de 18 carate.
Colecţia Mille Miglia reflectă pasiunea pe care o are Karl-Friedrich Scheufele, copreşedintele Chopard pentru maşinile clasice. De altfel, acesta participă anual în celebra competiţie Mille Miglia care parcurge traseul Brescia-Roma-Brescia. Astfel, şi designul ceasurilor este inspirat din cel al automobilelor sport clasice. Iar cureaua de cauciuc are striaţii care le imită pe cele ale anvelopelor Dunlop din anii ’60.
Metiers d’art
Iscusinţa maeştrilor Chopard în arta manufacturii a fost redată la Baselworld 2015 prin intermediul a trei ceasuri speciale. Noul model Happy Fish redă fascinant tema marină, având drept element principal un peşte maiestuos realizat din sidef. Detaliile sale sunt din foiţe de aur, ochiul său de jasp roşu contrastează cu fundalul cu tentă turcoaz, iar apa din jurul său este reprezentată de safire albastre. Un efect suplimentar este dat de şapte diamante luminiscente, care se mişcă sub ecranul ceasului. Diamantele ornează şi rama carcasei din aur roz de 18 carate. Toată această bijuterie orologieră are un mecanism cu întoarcere automată care oferă o rezervă de putere de 42 de ore.
Sideful şi diamantele se regăsesc şi la noul model L.U.C. XPS 35 mm Esprit de Fleurier. În cazul acesta, sideful este albastru, iar diamantele se regăsesc pe bezelul carcasei de aur alb de 18 carate. Diamantele ţin locul cifrelor care indică orele, cu excepţia orei 12. Şi mecanismul acestui ceas este o creaţie artistică. Acesta este gravat cu modelul “fleurisanne”, despre care Chopard spune că aproape a dispărut din meşteşugul actual. Este un tip de gravură adâncă, cu teme florale, care dau farmec mecanismului L.U.C. 96-23-L. Calibrul acesta se distinge şi prin faptul că are două arcuri motoare, iar precizia sa este certificată COSC. Ca şi în cazul noului model Happy Fish, vor fi manufacturate doar 25 de exemplare L.U.C. XPS 35 mm Esprit de Fleurier.
Al treilea ceas “Metiers d’art” prezentat de Chopard la Basel şi dedicat femeilor este Imperiale 36 mm Joaillerie. Cadranul din sidef tahitian, ornat cu diamante asemeni carcasei din aur alb de 18 carate, este completat de prestanţa cifrelor romane şi a acelor pentru oră şi minut asemănătoare cu pumnalele din perioada romană. Finisările luxoase se regăsesc şi la curea. Aceasta este din material textil argintiu, cu suprafaţă ce imită metalul şlefuit.
Happy Sport 30 mm Automatic
Happy Sport este un model iconic în portofoliul Chopard, fiind creat special pentru clientela feminină în 1993, de către Caroline Scheufele, copreşedinte şi director artistic în cadrul mărcii din Elveţia. Aniversarea din 2013 a fost făcută prin implementarea unui mecanism automat. În 2015, colecţia se înnoieşte păstrând mecanismul automat, dar într-o carcasă redusă la 30 mm în diametru. Combinaţiile variate de materiale (aur, oţel, sidef, diamante) creează o gamă foarte stilată şi capabilă să răspundă unei palete largi de preferinţe.