Quai de L’Ile 700 combinations: Formele infinitului

Copy of Metiers d Art Eloge Nature 2

Text: Alex Şincan

Noutăţi de o asemenea anvergură nu apar în fiecare zi în orologerie (poate nici măcar într-un deceniu), aşa încât prezentarea recentă a pieselor Vacheron Constantin Maitre Cabinotier Astronomica a marcat puternic lumea orologieră. Sub carcasa acestui ceas sunt reunite nu mai puţin de 15 complicaţii. Aplicarea noţiunilor de “faţă” şi “verso” în cazul său nu mai este posibilă. Ceasul are arătătoare şi cadrane complexe pe ambele părţi ale carcasei. Eventual, se poate vorbi despre o faţă purtată la vedere şi o faţă opusă. Aflat pe partea expusă atunci când ceasul se află la mână (forma bridelor pentru prinderea curelei confirmă acest lucru), calendarul perpetuu funcţionează cu o acurateţe care exclude orice ajustare timp de 400 de ani. Cât despre spectacolul timpului sideral, al calendarului astral şi zodiacal, aflate pe cealaltă parte, acesta înfăţişează harta cerului vizibil din emisfera nordică şi repere la scară cosmică ale timpului. Tratarea în detaliu a acestui ceas ar epuiza spaţiul acestui articol, în care dorim să facem o succintă trecere în revistă a celor mai importante realizări cu care se poate mândri Vacheron Constantin în 2014. Mai notăm că diametrul carcasei din aur alb este de 47 mm, grosimea măsoară 19,1 mm, iar mecanismul Calibru 2755-B1 are o rezervă de mers de 58 de ore. Ceasul Vacheron Constantin Maitre Cabinotier Astronomica a putut fi văzut în premieră la standul mărcii din cadrul salonului Watches and Wonders de la Hong Kong (30 septembrie – 2 octombrie).

Patrimony Traditionelle 14 Day Tourbillon MVT_2260

Acelaşi salon a prilejuit şi expunerea pieselor Metiers d’Art Eloge de la Nature, o expresie cu totul diferită a măiestriei condensate sub marca Vacheron Constantin. În privinţa acestor ceasuri, latura decorativă a ieşit la rampă ca o extensie rafinată a laturii tehnice. La obiect: Vacheron Constantin a prezentat trei ceasuri unicat pe tema inspiraţiei legate de natură, al căror cadran a fost decorat în întreigme manual prin intermediul tehnicilor artistice de gravare, emailare, guilloche şi marquetry. În cazul pieselor Metiers d’Art Eloge de la Nature, modul de citire a orei, minutelor, zilei şi datei este similar cu cel abordat în cazul ceasurilor dedicate legendelor zodiacului chinezesc: patru ferestre de dimensiuni reduse, situate diametral opus, în zona periferică a cadranului. De altfel mecanismul automatic Calibru 2460-G4 a fost preluat de la acestea. Carcasa din aur roz are diametrul de 40 mm.

Maitre Cab Astronomica-watch-Gallery-4

La salonul extrem-oriental a putut fi văzut şi noul ceas venit în completarea colecţiei Excellence Platine Line. Denumirea sa exactă: Patrimony Traditionelle Day Date and Power Reserve, în virtutea complicaţiilor pe care le oferă. Acesta este ceva cu totul diferit de piesele descrise mai sus: design minimalist. Toate, absolut toate componentele vizibile ale ceasului, sunt fabricate din platină. În interiorul carcasei cu diametrul de 39,5 mm şi grosimea de 10,65 mm se află un mecanism automatic Calibru 2475 SC. Rezerva de mers a acestuia este de 40 de ore. Numai 100 de exemplare vor fi asamblate, iar preţul acestora este cotat la 87.300 USD – foarte atractiv, de altfel, ţinând cont că vorbim aici despre Vacheron Constantin.

Ca un gest de curtoazie faţă de cultura extremului orient, Vacheron Constantin a dedicat anume salonului Watches and Wonders de la Hong Kong piesa Traditionelle L’Empreinte du Dragon. Carcasa din aur roz a acestui ceas este gravată manual conform texturii unor solzi de dragon. Porcesul gravării complete implică aproximativ 70 de ore de lucru. În interiorul carcasei cu diametrul de 44 mm şi grosime de 15,6 mm se află un mecanism Calibru 2253 L (457 piese, inclusiv tourbillon), ale cărui complicaţii cuprind calendar perpetuu, ecuaţia timpului şi indicarea momentelor de răsărit şi apus. Încă un fapt impresionant: rezerva de mers este – nici mai mult, nici mai puţin – de 14 zile!

Metiers d Art Eloge Nature 1

Pe spatele ceasului Traditionelle L’Empreinte du Dragon se poate citi inscripţia “Piece Unique”, dar cine doreşte un ceas cu rezerva de mers de 14 zile se poate orienta către piesele Patrimony Traditionelle 14 Day Tourbillon, lansate tot anul acesta. Acestea sunt oferite fie în tratare de stil clasică, fie într-un excepţional design “skeleton”. Carcasa cu diametrul de 42 mm ascunde un mecanism Calibru 2260 (sau Calibru 2260 SQ, la versiunea “skeleton”).

Deşi piesele care au constituit “greul” colecţiei de noutăţi ale anului 2014 sunt de orientare clasică, Vacheron Constantin nu a neglijat nici tendinţele moderne. Ca dovadă, Vacheron Constantin Overseas Chronograph Blue propune o carcasă cu finisare satinată şi un cadran albastru. Mecanismul automatic Calibru 1137 are o rezervă de mers de 40 de ore. Diametrul carcasei din oţel inox este de 42 mm, iar grosimea atinge 12,45 mm. Etanşeitatea este garantată până la presiunea de 15 bari (adâncime de aproximativ 150 m). Pe capacul de pe verso se poate vedea o gravură a navei Amerigo Vespucci.

Overseas Chronograph Blue side

Pentru adepţii pretenţioşi ai ceasurilor mecanice moderne, Vacheron Constantin oferă ceva cu totul inedit: colecţia Quai de l’Ile, chiar dacă nu este o noutate, cuprinde variaţii extinse în privinţa materialelor pentru componentele carcasei, a înfăţişării cadranului şi a configuraţiei funcţionale. Şi pentru că tot am spus “configuraţie”, marca din Geneva oferă clientului un privilegiu aparte: acesta îşi poate configura ceasul Quai de l’Ile după propriul gust şi propriile preferinţe accesând un configurator disponibil pe internet, asemănător celor cunoscute din domeniul auto! Clientul este ghidat în manieră relaxată şi relevantă de-a lungul selectării opţiunilor dorite şi notăm că sunt posibile aproximativ 700 de configuraţii diferite!

Aşadar, se poate trage oncluzia că Vacheron Constantin a încheiat anul 2014 în forţă, după ce l-a început în manieră spectaculoasă (la SIHH 2014 au fost prezentate superbe piese “openworked” în colecţiile Traditionelle, Malte şi Metiers d’Art Fabuleux Ornements). Când la intensitatea ridicată a unui proces de înnoire contribuie deopotrivă cantitatea şi calitatea actelor creative, rezultatele sunt uimitoare. Asta ne-a demonstrat cu prisosinţă Vacheron Constantin în anul 2014.

Trad Empreinte Dragon 02

(Articol apărut în numărul 33 – decembrie 2014 – al revistei TEMPORIS. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322