Patek Philippe – Ceasuri excepţionale

În a şaptea dinastie chineză Ming, „albastru Jingtai” desemna o tehnică foarte populară de emailare. Artiştii din acea vreme o foloseau pentru înfrumuseţarea celebrelor vase Ming, cu decoraţiuni sau diferite imagini. Modul de lucru presupune modelarea unei forme de cupru în care artizanul toarnă un amestec de substanţe chimice colorate. Urmăreşte tiparul trasat cu ajutorul metalului şi alege culorile astfel încât să obţină un efect vizual deosebit. După întărirea compusului în cuptoare la peste 90o, suprafaţa este şlefuită încheind după lăcuire un proces este extrem de migălos. 

 

Principiul cunoscut în Europa sub numele de „cloisonné” (cloinson lb. franceză – celulă) a fost folosit şi de Patek Philippe în ornarea modelelor cele mai recente. „Tigers” sau „Masks of Venice” reproduc pe cadrane emailuri sub forma felinelor sălbatice sau a măştilor carnavalului veneţian. La fel, „World Time” afişează în centru harta stilizată a Terrei. Lista noutăţilor Patek continuă cu modelul skeleton Ref. 5180, dar şi cu impresionantul ceas de masă confecţionat din aur şi pus în funcţiune de un mecanism quartz.
Cele patru măşti cu indicativul Ref. 5076/100 adăpostesc în carcasa de aur un mecanism cu întoarcere manuală cu o rezervă de mers de 44 de ore. Decoraţiunile sunt realizate prin emailare, pictură miniaturală şi îngravare în interiorul unor contururi trasate cu metal preţios. Cu aceleaşi tehnici au fost create şi emailările din cazul seriei de modele „Les tigres”.

 

Modele Patek Philippe din anii ’40 şi ’50 dotate cu GMT fac furori printre colecţionari, aşa cum probabil şi Ref. 5131 va rămâne peste ani unul de referinţă. La fiecare apăsare a butonului de la ora 10, indicatorul de ore avansează cu câte o gradaţie, în timp ce inelul marcat cu orele se deplasează în sens invers acelor. Fusurile sunt indicate pe marginea cadranului prin cele mai importante oraşe din zonele respective. Modelul 240 HU (heure universelle – ora universală) face parte din categoria mecanismelor automatice ultra-subţiri şi a fost reintrodus de orologerie în colecţia standard în anul 2000.

 

Fascinaţia în cazul modelului 5180/1 constă în transparenţa cadranului. Patek Philippe oferă o imagine completă a mişcării din interiorul mecanismului la un nivel uimitor al detaliilor. Fiecare piesă care de obicei obturează imaginea a fost decupată astfel încât să permită accesul vizual în cele mai ascunse colţuri ale calibrului. Inclusiv crucea de Calatrava, simbolul Patek, este transparentă. Designul cadranului este completat de decoraţiunile cu motive arabesque, conţinute în carcasa de aur de 18K.

 

Tot în spiritul unei tradiţii, Patek Philippe a continuat seria ceasurilor de masă, apogeul tehnicii cloisonné. Manufactura este cu atât mai dificilă cu cât emailul trebuie aplicat pe suprafeţe curbate. Mai mult, în construcţia modelului lansat la Baselworld au fost folosiţi mai mult de 18m de fir de aur. Forma capacului şi a pereţilor cere un grad mare de pricepere pe care doar câţiva artişti îl stăpânesc. Din fericire, lucrează pentru Patek Philippe.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322