Girard Perregaux – The Minute Repeater Tri-Axial Tourbillon

O adevărată revoluție mecanică și estetică, Tri-Axial Tourbillon Minute Repeater consacră abordarea contemporană a complicațiilor horologice adoptate de producătorul Girard-Perregaux. Creată în titan, astfel încât să sune cu o intensitate mai mare, acest model cu diametrul de 48 mm, alimentat de la un calibru mecanic cu încărcare manuală,  carcasă cu două dintre cele mai dificile complicații de ceasornicarie: repetor de minute și Tourbillon ce gravitează simultan pe trei axe.

Această interpretare excepțional de modernă cu observarea augmentată  a interiorului,  grație efectelor de transparență, create de artizanii Casei înființate încă din 1791, este o rafinare a expertizei păstrătoare a tradiției unui singur maestru ceasornicar.

Ceasul de titan cu diametrul de 48 mm, cu designul său sofisticat, intră în întregime în domeniul produselor și serviciilor Girard-Perregaux. Recent, Casa a oferit o demonstrație memorabilă a măișestriei sale în domeniul complicațiilor muzicale cu o serie  de modele Grande Complicațion numită “Opera”. Aceste creatii pot fi vazute acum în genetica acestei noi generații de către Tri-Axial Tourbillon, cel mai sofisticat sistem regulator de pe piață de astăzi.

Arhitectura globală

O bijuterie de rafinament mecanic, Minute Repeater Tri-axial Tourbillon a fost dezvoltat de inginerii și ceasornicarii de la Girard-Perregaux într-un mod demn de un lutier.

Datorită simbiozei dintre placa de bază și carcasă, undele acustice pot fi propagate la fel de eficient de la călcâiul inelului de gong prin placa de bază și apoi de la acestea la exterior. Această construcție optimizată elimină necesitatea unei legături solide între gong-ul lovit și exteriorul ceasului. De asemenea, contribuie la dezasamblarea mișcării mecanice a săgeților indicatoare- referință GP09560-0001, cu diametrul de 37,50 mm  – pentru mentenanță. Pentru a permite cunoscătorilor să admire fiecare componentă a acestui mecanism ultra-sofisticșat, designerii au ales să utilizeze două cristale de safir. Aceste cristale concave, cu o teșitură și oglindire la adâncimea câmpului, permit privirii să pătrundă chiar în inima structurii mecanismului. Acest mod de observare a mecanismului din toate unghiurile, combinat cu construcția calibrului inițial, oferă o viziune aproape tridimensională, fascinantă și, mai presus de toate, fără precedent asupra complicațiilor horologice în timpul funcționării.

Pentru a elibera cât mai mult spațiu posibil și pentru a permite astfel ca mecanismul  repetor să domine jumătate din suprafața superioară a discului ocupat în mod obișnuit de cadran, maeștrii ceasornicari ai lui Girard-Perregaux au împărțit spațiul în două părți printr-o punte lungă poziționată în linie cu coroana de înfășurare. Această parte a mecanismului cu această prelungire a suparafeței este ecoul formei punților tip săgeată ale celebrului ceas de buzunar cunoscut sub numele de “La Esmeralda” și care a câștigat medalia de aur la Expoziția Universală din 1889, Paris.

O semnătură a Manufacturii din 1860, prezența vizuală a acestui design pentru calibru, în prezent cel mai vechi încă în producție, este în continuare sporită în această construcție printr-un tratament PVD negru. Această componentă evidențiată astfel încât să împartă zonele mecanice servește pentru a suporta angrenajul de viteză care conduce la afișarea orelor într-un contor de safir la ora 9 și minutele într-unul imediat opus la ora 3. Acest tip de construcție extrem de originală, care amintește de un regulator, obligă de asemenea ceasornicarii să regândească cinematica complicației, deoarece orele și minutele nu mai sunt pe aceeași axă – ci prezentate în două poziții, independent unul de celălalt.

În timp ce acest aranjament este plăcut din punct de vedere vizual și permite tuturor să vizualizeze componentele principale ale repetoarelor, aceasta provine în primul rând din cercetarea efectuată de inginerii și producătorii de ceasuri din Casă, pentru a spori puterea sonoră a acestei complicații rare. Studiile acustice au demonstrat că, pentru a garanta că unda sonoră – pe care artizanul în încercarea de asamblare a fiecărui model îl ajustează după ureche – s-ar extinde cât se poate de tare spre exterior, poziția sursei din care a fost emisă trebuie optimizată . Elemente, cum ar fi ciocanele și inelele de gong, plasate de obicei pe spatele mecansimului, au fost repoziționate pe suprafața frontală a acestuia. În acest fel, odată ce receptorul repetor din partea stângă a carcasei de mijloc este activat, sunetele emise de gong nu mai sunt parțial absorbite de încheietura mâinii – neapărat în contact cu instrumentul – nici de placa de bază, dar pot mai usor fi radiate spre exteriorul carcasei din titan garantat să reziste în apă la o adâncime de 30 de metri. Eliminarea cadranului și reconstrucția modului de afișare a timpului au rezultat astfel din aceeași determinare pentru a mări substanțial volumul sonor al acestui ceas destinat să însoțească iubitorii de muzică în inima orașelor mari, adesea foarte zgomotoase.

Toți producătorii de ceasuri ar fi de acord că cel mai bun ceas ar trebui sa aibă cel mai eficient posibil regulator.

Pentru a îndeplini aceste specificații, ceasornicarii Manufacturii au ales să  adapteze acestui model un organ regulator deosebit de performant care – bazat pe o reinterpretare a turbillonului brevetat de Breguet în 18ș01 – prezintă cinematica originală multi-axă mai potrivită pentru obiceriurile contemporane de purtare. Pentru a garanta o precizie superioară de timp, turbionul său a fost proiectat să se rotească pe trei axe diferite la viteze diferite.

Scopul acestei cuști  de 1,24 de grame care cuprinde 140 de piese și efectuează o primă rotație în două minute, o secundă într-un minut (același ca un suport tradițional pentru turbion) și o treime în 30 de secunde este de a permite dezechilibrul roții de echilibru – factor inerent în toate ceasurile mecanice – posibilitatea de a ocupa un maxim de puncte în jurul unei sfere imaginare. Permițând roții în echilibru să ocupe astfel în mod succesiv toate punctele de pe această sferă într-un timp relativ scurt, defectele de balans se anulează reciproc și eliberează roata de echilibru de efectele perturbatoare ale gravitației, indiferent de poziția ceasului pe încheietura mâinii proprietarului. Această capacitate, care este rezervată exclusiv pentru  acest tip de regulator, îi permite proprietarului său dinamic să aprecieze produsele excepționale pentru a afișa timpul cu precizie cronometrică.
Cu un amestec fascinant de echilibru și complexitate, Minute Repeater Tri-Axial Tourbillon este un fel de instrument de măsurare a timpului destinat să stabilească o nouă etapă în istoria orologeriei. Această minune realizată grafic și inovație tehnică îmbină eficient futurismul și tradiția, oferind o confirmare concretă că este posibilă menținerea în viață a patrimoniului ceasornicar fără a se limita la modelele clasice. Această abordare tulburătoare ridică acest model – prevăzut cu o curea de aligator negru, asigurată de o încuietoare pliabilă din titan – la rangul de o lucrare autentică de artă.

 

Specificatii tehnice:

 Carcasă

Material: titan

Diametru: 48,00 mm

Grosime: 21,30 mm

Geam:  safir sub forma unei “cutii” anti-reflexie

Capac posterior: caseta cu cristale de safir

Cadran: contoare la orele 9 și 3, afișând orele și minutele, datorită a două inele de safir

Săgeți indicatoare: tip “Dauphine”, scheletat

Rezistența la apă: 30 de metri (3 ATM)

Mecanism

Referință: GP09560-0001, mecanică cu înfășurare manuală

Diametru: 37,50 mm (161/2 “”)

Grosime: 17,32 mm

Frecventa: 21,600 Vib / h – (3 Hz)

Lagăre: 53 de rubine

Rezervă de putere: min. 60 de ore

Funcții

Turbillon tri-axial, repetor minut, ore, minute

Turbion pe trei axe

Cușcă turbillon fabricată din 140 de componente, cu o greutate de 1,24 g

Curea

Material: piele aligator, neagră, cusută manual

Cataramă: Catarame triple din titan

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322