Diamantele, mereu la putere

01 - Deschidere - Piaget Traditional oval watch 27 x 22 mm, in 18K white gold set with 24 brilliant-cut diamonds

După cum spune și cântecelul, cântecelul făcut celebru la mijlocul secolului trecut de Marilyn Monroe, ”Diamonds are a girl’s best friend”. Producătorii de ceasuri au știut asta chiar mai înainte. Iar povestea de dragoste este, desigur, departe de a se sfârși, dacă un final, chiar și în acest caz, poate fi luat în discuție.

Într-unul dintre cazurile clasice în care realitatea bate ficțiunea (reprezentată de versuri și de visuri), ediția din acest an a SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie) a probat și mizat strălucitor (pe) această relație specială. Nimic ieșit din comun, pentru opulentul salon organizat la Geneva, vei spune, însă ceea ce s-a întâmplat la această a 25-a ediție (aniversară) a implicat de bună seamă o atenție cu totul specială.

Majoritatea covârșitoare a noilor colecții dedicate doamnelor au relaționat abundent, uneori chiar excesiv, cu fermecătoarele pietre prețioase. Și pe bună dreptate. Excesele nu numai că sunt permise (şi aşteptate) în acest caz, dar, parcă, nici c-au fost vreodată mai adorabile.

Richard Mille RM19-02 Tourbillon Fleur 15012015-I1DX0492

Richard Mille RM 19-02 Tourbillon Fleur

Una dintre vedetele SIHH 2015 trebuie că a fost această piesă uluitoare semnată Richard Mille. Dincolo de inspirația florală – motivul ales și uluitor executat fiind fotogenica magnolie – RM 19-02 Tourbillon Fleur este un adevărat tur de forță tehnologic.

În colțul din stânga jos vizibil sau nu, dar mereu la datorie, se găseşte un tourbillon (dispozitiv complex care compensează pentru erorile de funcţionare ale oricărui calibru mecanic supus efectelor gravitaţiei). În jurul lui sunt plasate cinci delicate ”petale de magnolie”, care, prin simpla apăsarea a unui buton plasat în dreptul orei nouă, se pot închide sau deschide, pentru a-l acoperi sau dezvălui. Atenția la detalii, una cu adevărat uluitoare, este subliniată de acțiunea ”stigmatului” împodobit cu pietre prețioase, care, atunci când petalele se deschid, execută o aproape insesizabilă mișcare ascendentă, pe distanța unui singur milimetru, reproducând fidel comportamentul florii în natură.

Ora exactă este afișată pe un subcadran bătut diamante și amplasat în dreapta sus. Carcasa masivă (45 mm x 38 mm), etanşă până la 5 atmosfere, împodobită și ea cu diamante, adăpostește un mecanism dezvoltat ”in house”, realizat dintr-un aliaj de titan.

Richard Mille RM 19-02 Tourbillon Fleur va fi disponibil într-o serie limitată la 30 de exemplare. Prețul unei piese trece puțin peste un milion de dolari.

BALLON BLEU DE CARTIER WATCH 33 MM Automatic, white gold, diamonds, REF- HPI00562 - Copy

Ballon Bleu de Cartier Serti Vibrant

Această versiune feminină a gamei Cartier Ballon Bleu va fi disponibilă într-o ediție limitată la numai 20 de exemplare. Producătorul proclamă cu mândrie că piesa prezentată la SIHH 2015 a fost creată respectând cele mai înalte standarde ale tradiției orologere de vârf. Orice pasionat ar putea confirma pe loc măiestria execuției, iar un neofit s-ar minuna plenar în faţa acestei bijuterii.

Carcasa (extrem de generoasă, cu un diametru de 42 de milimetri, și o grosime de 14,05 milimetri), dar și brățara sunt realizate din aur alb de 18K. Pe ele, Cartier a montat 210, respectiv, 985 de diamante, totalizând 3.38, respectiv, 8.82 carate. Extravaganța este completată de cele 123 de diamante (3.46 carate) care împodobesc un cadran pe care evoluează doar două indicatoare albastre, în formă de spadă.

Ballon Bleu de Cartier Serti Vibrant mizează pe calibrul 430 MC cu întoarcere manuală și pe o etanșeitate de 3 atmosfere.

jaeger-lecoultre_rendez-vous_moon_36mm

Jaeger-LeCoultre Rendez-Vous Moon

Toţi cei familiarizaţi cu complicaţia ”fazele lunii” șitu că aceasta este îndeobște prezentată privitorului/posesorului printr-o apertură rotundă de dimensiuni reduse (ocupând o mică parte din cadranul ceasului). Noul Jaeger-LeCoultre Rendez-Vous Moon nici că putea fi mai insolit din acest punct de vedere.

Întregul complex dedicat fazelor lunii şi hărţii celeste aşa cum se prezintă aceasta din urmă după asfinţit este etalat fără nicio reţinere pe aproximativ jumătate din suprafaţa cadranului și elegant conturat cu un brâu de diamante. Pentru a conferi o şi mai mare greutate demersului, producătorul a dezvoltat special pentru acest model un nou calibru automatic, atât de precis încât complicaţia-vedetă acumulează o abatere de o zi la fiecare 972 de ani!

Pentru un efect strălucitor absolut, Jaeger-LeCoultre Rendez-Vous Moon vine cu o carcasă diin aur alb de 18K (de 36 sau 39 mm) încrustată la rândul ei cu diamante. Cea mai mică versiune dispune de 166 de diamante (1.46 carate) și o etanșeitate de 3 atmosfere, în timp ce varianta superioară deține 208 diamante (2.86 carate) și o rezistență la apă de 5 atmosfere.

Piaget Traditional oval watch 27 x 22 mm, in 18K pink gold set with 24 brilliant-cut diamonds

Piaget Traditional Oval Watch in Gold

Noul Piaget Traditional Oval Watch in Gold este un model care evocă plenar un stil extrem de popular în anii ’60. Un detaliu care, coroborat cu expertiza extraordinară a producătorului în ceea ce privește creația de bijuterii, explică de ce delicatețea și distincția sunt, poate, principalele atuuri ale acestei piese excepționale din punct de vedere estetic.

Micuţul ceas, realizat fie din aur alb, fie roz apelează şi el la ajutorul diamantelor, dar o face cu măsură, ferindu-se de excesele care pot foarte lesne altera o idee oricât de… strălucită. Brățara, care face corp comun cu cadranul, este asmblată manual, din minuscule zale din aur (bineînțeles) gravate la rândul lor manual cu un motiv suav pe care Piaget îl numește ”Palace” și care oferă aparența unei material textil mătăsos învăluit în jurul încheieturii.

Vacheron Harmony Dual Time - Calibre 2460DT (1)

Vacheron Constantin Harmony Small Dual Time

Noile versiuni ale colecţiei Harmony vin să marcheze 260 de ani de la înfiinţarea companiei Vacheron Constantin. Varianta de damă a modelului Dual Time (executată în aur alb de 18K) etalează aceeași carcasă cushion-shaped ca și modelul dedicat bărbaţilor, dar îşi evidenţiază caracterul feminin grație bezelului decorat cu 88 de diamante care totalizează 1.20 carate.

Deopotrivă elegant și lizibil, Vacheron Constantin Harmony Small Dual Time prezintă ora exactă pentru al doilea fus orar într-un subcadran amplasat în partea din dreapta jos. Un indicator tip zi/noapte, localizat în dreptul orei opt, echilibrează designul piesei.

Harmony Small Dual Time utilizează calibrul Vacheron Constantin 2460DT. Mecanismul are 233 de părţi componente (multe, inclusiv rotorul din aur, personalizat cu un ornament aniversar, fiind vizibile prin geamul din cristal safir de pe revers) şi o rezervă de funcţionare de 40 de ore.

Van Cleef 2_cadenas-2000

Van Cleef & Arpels Cadenas

”Lăcățelul” făcut celebru de Van Cleef & Arpels la mijlocul anilor ’30 s-a întors. Și a făcut-o cu multă fanfară, la SIHH 2015. Interesant este că, deși producătorul a demarat proiectul relansării Cadenas cu gândul de a aduce îmbunătățiri designului etalat de modelul originar, pe parcurs s-a văzut nevoit să admită că se află în faţa unuia din acele cazuri în care e mai bine să nu te joci cu moşternirea unui adevărat clasic. Astfel că resursele au fost alocate pentru ajustarea unor detalii şi execuţia finală.

De aceea, noul Van Cleef & Arpels Cadenas are un cadran mărit, cu orele mai bine marcate, pentru o lizibilitate superioară, un sistem de prindere a brățării îmbunătățit, contemporan și aceeași aură de individualitate din totdeauna.

Actuala colecție dotată cu un calibru quartz include versiuni executate în aur alb sau galben, cu brăţară dublă din acelaşi metal sau curea din piele de aligator, toate înnobilate cu inserții de diamante, în partea superioară a carcasei.

 

(Acest articol a fost publicat în numărul 34 – nmartie 2015 – al revistei TEMPORIS)

Cele mai noi aparitii din revista TEMPORIS și de pe site-ul temporis.ro le puteți găsi accesând pagina noastră de Facebook.

Publicat de admin la data de 6 July, 2015 3:56 am

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.