Cadran Turcia

Cadran solar vechi de peste 2.000 de ani, descoperit în Turcia

Cadran Turcia

Un cadran solar străvechi, cu o vechime de peste 2.000 de ani, a fost descoperit în Denizli, un oraş din sud-vestul Turciei.

Cadranul solar din marmură, realizat în stilul elenistic, a fost găsit într-o zonă în care în Antichitate se afla oraşul Laodicea, la aproximativ 600 de kilometri sud faţă de Istanbul.

Orientat spre soare, cadranul indică anotimpurile şi lunile anului, orele zilei şi reprezintă „un obiect unic”, a declarat Celal Simsek, rectorul catedrei de Arheologie de la Universitatea Pamukkale din Denizli.

Cadranul este decorat cu imagini care prezintă frunze şi numele greceşti ale anotimpurilor, însă îi lipseşte acul care produce umbra, cunoscut sub denumirea de „gnomon”.

Construit în secolul al III-lea î.e.n., oraşul Laodicea se află pe lista siturilor propuse spre a fi incluse în patrimoniul UNESCO încă din 2013. În acest oraş se afla una dintre cele şapte biserici menţionate în “Apocalipsa lui Ioan”, potrivit UNESCO.

Printre clădirile bine conservate din acest oraş din Antichitate se află şi cel mai mare stadion antic din Turcia, un teatru şi o piaţă sacră.

Laodicea este cel mai mare oraş antic descoperit în Turcia modernă, după Efes, situat la sud de Izmir şi aflat la o distanţă de 200 de kilometri spre vest.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322