De fiecare dată când scriem despre ceasuri de aventură, spunem acelaşi lucru. Chiar dacă astăzi poate părea desuet să pleci într-o aventură cu un ceas mecanic, în urmă cu 40-50 de ani, înainte de apariţia quartzului şi a modelelor digitale nimeni nu avea de ales. Calibrele mecanice au avut aşadar partea lor de “trântă” chiar dacă astăzi se vorbeşte despre ele cu delicateţe şi admiraţie.
Pe 5 aprilie, doctorul Jean-Louis Etienne a decolat în coşul balonului de cercetare pe care urmează să-l conducă timp de câteva săptămâni deasupra nordului îngheţat într-o misiune de cercetare. Jean-Louis Etienne este un împătimit al aventurilor. A început în 1976 şi după ce a fost primul om ajuns pe skiuri la Polul Nord, după ce a cucerit singurul vulcan activ al Antarcticii şi a participat la Mission Banquise [misiune de observare a vitezei de topire a gheţarilor] nu pare a fi în niciun fel gata să se oprească. Din fiecare expediţie, Etienne s-a întors cu date de o valoare inestimabilă, iar cursa din balon pe care a început-o pe 5 aprilie are acelaşi scop : adunarea de informaţii despre stratul de dioxid de carbon adunat în atmosfera Polului Nord. În cei 3500 de km de zbor, Jean-Louis Etienne va sta cazat într-un laborator suspendat în care cu greu a încăput un pat.
Dar să vorbim şi despre ceas. Aşa cum am mai spus-o, Zenith se îndreaptă spre stilul care l-a consacrat, iar noua dezvoltare a lui El Primero indică perfect schimbarea de filosofie a producătorului, după era Nataf. Ceasul pe care exploratorul Jean-Louis îl va purta la mână este unul dintre cele mai precise mecanisme mecanice dezvoltate până acum. Atât de precis încât poate măsura o zecime de secundă – 100 milisecunde – iar dacă ţinem cont că în medie, ochiului uman îi trebuie 400 de milisecunde, performanţa e uluitoare. 42mm în diametru, un mecanism care funcţionează la o frecvenţă de 36.000 de bătăi pe oră cu o rezervă de mers de 50 de ore. Filmul aici.