Vitralii din Osmium

502.CX.0002.LR-SD-HR-B art1Te-ai fi gândit vreodată să preiei ideea de vitralii din biserică și să o transferi la un ceas?” mă întreba glumind Mathias Buttet, geniul din spatele tuturor complicațiilor și inovațiilor Hublot din ultimii ani. Mathias, membru al „TEMPORIS Hall of Fame” încă de acum doi ani, are creații orologere de excepție, de la nenumăratele dezvoltări ale tourbillon-ului pe vremea când lucra pentru Frank Muller și până la Magic Gold, Antykyterra sau Ferrari 50, primul ceas mecanic cu o rezervă de 50 de zile! Sigur, pentru unul care a mai realizat câteva ceasuri –cum este subsemnatul- este o provocare prietenească. Însă oricât de multă imaginație poți avea, este puțin probabil să te gândești că spațiile deschise dintr-un skeleton ai putea să le umpli cu o sticlă translucidă colorată exact ca vitraliile geamurilor din biserici. „Sau să folosești aceiași tehnică Art Deco, ca să nu ai vreo tentă religioasă!” adaugă cu umor Mathias.

Indiferent cum privim lucrurile ne aflăm în fața unei realizări unice în orologerie. Buttet a luat calibrul HUB6017 manufacturat in-house, un skeleton tourbillon cu 251 de componente și o rezervă de putere de 5 zile și a folosit cele 15 spații deschise vizible prin geamul safir al ceasului pentru a le umple cu o sticlă specială. „Evident că la grosimea de jumătate de mm nu puteam lua un safir obișnuit. Am folosit o sticlă specială care se utilizează în fizică pentru studii de frecvență și culori ale luminii. Folosită și la telescoape. Este extrem de stabilă și durabilă, menținând aceeași culoare fără să pălească în timp. Și este Swiss made!” afirmă cu nedisimulată mândrie Mathias. Aceste sticle pot fi prelucrate cu laser până la precizie de micron. Toate deschiderile „umplute” cu vitralii sunt izolate cu ajutoul unor garnituri „O rings”, denumire folisită și în astronautică de NASA.

Buttet ne-a spus că există 10 culori care pot fi folosite cea ce duce la un numar infinit de combinații. „Practic, fiecare ceas devine un unicat. Clientul își va putea alege singur combinația de culori pentru propriul ceas. Într-un fel este ca la mașini, unde poți să-ți customizezi interiorul și exteriorul!” La Baselworld, Hublot a lansat patru referințe pentru a demonstra posibilitățile acetei tehnologii.

Însă marea surpriza abia acum apare. Dar ce s-ar putea folosi pe același skeleton în afară de–mai exact în locul- sticlei colorate? De ce nu ceramică coloarată? Buttet afirmă că Hublot a descoperit o tehnologie care poate oferi ceramică sinterizată în culori vii. „Culorile clasice sunt alb, negru, gri. Sigur că mai există și alte culori –roz de exemplu, că este mare cerere la ceasurile pentru doamne. Însă nimeni până la Hublot nu a reușit să ofere culori vii, capabile să atragă ochiul oricui.” De ce nu s-ar putea folosi pietre prețioase, metale sau lemn? Sau de ce nu chiar osmium? Adică ce?

DSC_1604 art2Este cel mai rar metal de pe Terra formându-se exact odată cu Pământul.” explică Buttet. Face parte din familia platinei și are un punct de topire foarte ridicat de peste 3.000 grade Celsius. S-a format la 2700 km adâncime – pentru că doar la o asemenea adâncime a existat temperatura necesară pentru a forma acest metal. Curentele de convecție l-au adus la suprafață. Se găsește în zăcămintele de platină, cele mai mari țări producătore fiind Rusia și Africa de Sud. „Ca să vă faceți o idee de diferențe, la 10.000 tone de platină găsești doar 28 grame de osmium! Toată producția mondială de astăzi se ridică doar la circa 30 kg/an!” Experții afirmă că toată resursele mondiale se ridică la doar 200 tone. Chiar este cel mai rar metal de pe Terra, cel mai dens și greu (mai greu decât platina, iridium-ul și rhenium-ul) – densitate 22,6 g/cm3.

DSC_1611 art3Buttet ne explică că prețul unui gram de osmium se ridica la 70 Euro/ gram. „Însă prețul va exploda la limite pe care nici nu le putem imagina. Noi am cumpărat printr-o companie intermediară – tocmai pentru a nu influența piața și a păstra confidențalitatea proiectului- câteva zeci de grame. Imediat prețul a sărit la 560 Euro/g!” Executivul Hublot ne-a spus și că în starea sa naturală osmium este foarte periculos pentru om. „În contact cu oxigenul din aer produce gaze toxice care sunt letale. De aceea trebuie cristalizat pentru a fi folosit fără repercursiuni.” Prin cristalizare capată străluciri comparabile cu diamantul, care se mențin etern, fără să se altereze în timp și în contact cu aerul. Tehnologia de prelucare a osmiumului care a fost brevetată de un laborator elevețian pentru Hublot oferă cristale de diverse dimensiuni de la câteva zecimi de mm și până la câțiva mm!

Buttet mi-a arătat o mică sferă placată cu cristale de osmium care în lumina unei lanterne capătă străluciri în diverse tente absolut spectaculoase. Prima aplicație este Classic Fusion Tourbillon Firmament care umple skeletonul cu osmium. Directorul de cercetare orologeră al lui Hublot ne spunea că noul ceas cu osmium costă 150.000 Sfr. Versiunea mai ieftină cu vitralii de sticlă este la 90.000 SFr.

Text: Dan Vardie

Facebook
Twitter
LinkedIn

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322