SIHH 2018 – Vacheron Constantin Métiers d’ArtLes Aérostiers

Zborul. Un vis care datează din primele zile ale omenirii. După nenumărate încercări mitologice, epice și uneori incredibile, visul s-a împlinit în sfârșit la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Primele “experimente aerostatice” au respins cu succes gravitatea.

Colecția Métiers d’Art Les Aérostiers de Vacheron Constantin aduce un omagiu acestui capitol încântător din istorie. Pe scara unui cadran de ceas, gravorii Casei realizează de asemenea un lucru autentic: reproduc cu fidelitate, în miniatură, scenele istorice ale celor cinci zboruri întreprinse în Franța între anii 1783 și 1785. Baloanele se deplasează pe fundal translucid plique-à-jour, iar timpul este afișat la ritmul de fabricație de calibrul 2460 G4 / 1.

Vacheron Constantin explorează noi orizonturi creative în a spune povestea minunată a aventurierilor de la Skyborne. În plus față de tehnica delicată de gravare a ornamentelor cadrele sunt împodobite cu email plique-à-jour, o abilitate rară utilizată pentru prima dată de Vacheron Constantin.

Noua colecție Métiers d’Art Les Aérostiers combină aceste opere artistice cu expertiza tehnică prin folosirea display-urilor speciale Vacheron Constantin Caliber 2460 G4 / 1: un mecanism original care permite integrarea fără întreruperi a indicațiilor în cadrul esteticii globale.

Baloane de aur plin ornamentate

Gravorii maestri în atelierele Vacheron Constantin au avut o adevărată provocare: adăugarea volumului la desenele originale bidimensionale și interpretarea culorilor prin efecte de finisare. Fiecare balon cu aer cald a solicitat până la trei săptămâni de prelucrare pentru a reproduce întreaga gamă de detalii subtile și ornamentale ale lucrărilor originale. Cifrele compun astfel scene în miniatură, autentice cu o varietate extraordinară de motive.

Tehnica de ornament constă în îndepărtarea materialului, astfel încât să rezulte efecte de relief. Această operație ireversibilă necesită o atingere impecabilă. Maestrul gravor  urmărește mai întâi volumele folosind o tehnică uscată, înainte de a sculpta masa prețioasă și creează un efect deosebit de delicat rotunjit. Această etapă servește la înlăturarea curbelor balonului și coșului, precum și a liniilor frânghiilor. Muchiile sunt ascuțite în mod repetat, astfel încât să se obțină o precizie extremă. Nivelul de finisare devine tot mai sofisticat, până la cele mai mici detalii ale figurilor umane, animalelor și decorarea meticuloasă a baloanelor. Artizanii își folosesc fiecare propriile metode și instrumente: pietre mici, perii, hârtii, etc. Efectele luminoase care joacă asupra diferitelor texturi de aur influențează în mod natural aspectul vizual al suprafeței.

Magia colorată a emailului plique-à-jour

Pe cadranele colecției Métiers d’Art Les Aérostiers, un fundal translucid cu albastru deschis, albastru închis, turcoaz, maro sau burgund, evocă un spirit de transparență aeriană. Vacheron Constantin a apelat pentru prima dată la această caracteristică stăpânită de foarte puțini emailatori. Structura lui aminteste de emailarea cloisonné; în timp ce absența unei baze reamintește o vitrină miniaturală din vitralii. Echilibrul dintre diferitele nuanțe este extrem de subtil, la fel ca și lustruirea partițiilor dintre ele.

Culorile predominante ale fiecărei creații sunt de asemenea ridicate pe cadranele de afișare, precum și pe cureaua potrivită. Inelul interior al ramei care încadrează smalțul este gravat cu un motiv inspirat din frânghii de balon, variind de asemenea între aurul 3N, 4N sau 5N conform modelelor. 

Cinci zboruri … și cât mai multe povești gravate în aur

Știință, magie și vise: colecția Métiers d’Art Les Aérostiers revine  palpitantă experiență a cinci zboruri istorice făcute în Franța, o națiune de pionierat în acest domeniu. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, aceste fapte extraordinare au încântat curțile regale și mulțimile uimitoare.

Métiers d’Art Les Aérostiers – Versailles 1783

Un aerostat, proiectat de Étienne de Montgolfier, se ridică pentru prima dată în aer. Acest experiment “aerostatic” are o oaie, un cocoș și o rață la bord. Supraviețuirea lor va dovedi suficiența oxigenului la o anumită altitudine. Gravate în aur alb, coșul și frânghiile sale plutitoare, fiind ușor deteriorate de aterizare, sunt perfect vizibile sub balonul de aur de 5N. Métiers d’Art Les Aérostiers – Paris 1783 – Prima ființă umană, pe rând, se ridică spre ceruri. La bordul unui alt aerostat, proiectat de Étienne de Montgolfier, sunt doi “călători în cer”, micro-sculptate pe cadran. Împotriva unui albastru albastru plique-à-jour, acest balon splendid de aur alb și alb este gravat cu soare, zodiac, fleurs de lys, ghirlande, insigne și un vultur cu aripi întinse.

Métiers d’Art Les Aérostiers – Paris 1784

Constructorul de baloane Blanchard își imaginase un sistem de ghidare a traiectoriei unui balon. Sistemul ingenios de aripi construit în acest scop poate fi făcut în mod clar pe cadran. În timp ce aterizarea a avut loc departe de locul inițial desemnat, zborul a inspirat dezvoltatorul său și alți constructori în încercări mai fructuoase.

Métiers d’Art Les Aérostiers – Bordeaux 1784 – Întreaga Franță participă la cucerirea extraordinară a cerului . Acest zbor, făcut în Bordeaux cu trei călători în coș, mărturisește ceea ce a devenit un adevărat fenomen al epocii. Reprodus în detaliu exact pe cadran, balonul prezintă o varietate de materiale și o ornamentație splendidă, precum și o scenă mitologică.

Métiers d’Art Les Aérostiers – Bagnols 1785 – Zece mii de oameni salută acest zbor cu aplauze pline de tunete. Coșul elegant de culoare albă și galbenă pare să plutească în smalțul plique-à-jour în diferite nuanțe de albastru. Partea superioară a balonului este colorată prin galvanizare. Șapte ani mai târziu, pânza de balon a servit pentru a face haine pentru voluntarii republicani.

Colecția Métiers d’Art Les Aérostiers reprezintă cât mai multe călătorii spre cer, mărturisind o perioadă vibrantă, înălțată de un spirit de cucerire. Genial interpretate de masterul artizanilor Vacheron Constantin, cele cinci zboruri vin fiecare într-o ediție exclusiv numărătoare limitată de cinci bucăți.

Model: Métiers d’Art Les Aérostiers, Paris 1783, Paris 1784, Versailles 1783, Bagnols 1785, Bordeaux 1784

Număr de referință: 7610U / 000G-B210 / 243/244/245/246

Diametru: 40mm

Grosime: 12,74 mm

Materialul carcasei: aur alb

Cadran Color: variază în funcție de model; relief gravură cu plique-à-jour smălțuire

Rezistența la apă: 30 de metri

Curea / Brățara: Piele aligator colorată cu încuietoare pliabilă din aur alb

Mecanism

Calibru: 2460 G4 / 1

Funcții: Ore, minute, ziua săptămânii, data

Diametru: 31mm

Grosime: 6,05 mm

Rezervele de energie: 40 de ore

Întoarcere: automată

 

Frecvență: 4 Hz (28.800 vph)

Bijuterii: 27

Preț: 135.000 $

Ediție limitată: Cinci seturi având cinci ceasuri

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322