Tokyoflash – Cât e ceasul?

Un ceas Tokyoflash poate fi la fel de uşor de citit ca unul obişnuit. E drept, nu există limbi pentru ore sau minute, cifre sau gradaţii. E nevoie de timp şi ceva antrenament ca purtătorul să se obişnuiască cu afişajul şi, foarte probabil, va fi imposibil de citit pentru altcineva. Dar altfel, unde ar mai fi plăcerea în a deţine unul?

Compania japoneză a fost fondată în 2000 pe baza unei declaraţii de principii simple. Designul abordat trebuia să fie unic, nemaiîntâlnit în lumea ceasurilor, oriunde ar fi ele produse. Îşi propuneau să inoveze total modul în care un ceas de mână arată şi afişează ora. Succesul la opt ani de la înfiinţare se traduce printr-o reţea mondială de distribuţie şi un aspect recognoscibil instantaneu.

 

Ideea pe care sunt construite modele Tokyoflash e înrudită cu modalitatea de afişare a timpului la ceasurile binare. Principiul de funcţionare e simplu, chiar dacă citirea unui astfel de indicator presupune câteva calcule matematice şi poate ceva mai mult efort pentru „procesare“. Un mecanism binar afişează timpul folosindu-se de şase coloane de LED-uri, câte două pentru ore şi minute, respectiv secunde.

 

Pe verticală, fiecărui rând îi corespunde o valoare exponenţială a lui 2 (de la puterea 0 şi până la 3). Pentru a afla cât este ceasul, purtătorul trebuie să adune valorile marcate prin leduri aprinse. Primul calcul îi arată cifra zecilor pentru ore – maxim 2. A doua coloană afişează cifra unităţilor. De exemplu, pentru 4 se aprinde ledul care indică 2 la puterea a doua. Cifra 9 se obţine prin adunarea ledurilor 1 (20) şi  8 (23) ş.a.m.d. Aceeaşi metodă se repetă şi pentru indicarea minutelor sau a secundelor.

Colecţia Tokyoflash 2008 cuprinde 33 de modele, fiecare cu un mod diferit de afişare a timpului.
„Oberon“ de exemplu, aprinde trei cercuri formate din leduri. Primul inel de la exterior spre interior afişează orele. Pentru aflarea minutelor, purtătorul trebuie să înmulţească numărul de leduri din ultimul cerc cu 10 şi apoi să adune valoarea cu cele aprinse în al doilea inel. Designul modelului cuprinde un amestec interesant între carcasa de culoare neagră confecţionată din oţel inoxidabil şi lumina albă emisă de diodă.

 
Şi, dacă metoda pentru „Oberon“ pare complicată, modelul „1000100101“ stabileşte un nou standard de dificultate. Ceasul este capabil să facă diferenţa între AM şi PM, indică luna, data şi ziua săptămânii. Timpul este afişat prin intermediul a patru zone diferite. Prima lumină reprezintă 10 ore, iar următoarele nouă câte o oră fiecare. Acest aranjament este folosit pentru a arăta ora, de la 1 la 12. Următoarele cinci becuri marchează câte 10 minute fiecare, iar ultimelor nouă le revine un singur minut. Se afişează astfel 5×10 + 9 = 59 de minute. Apăsarea unui buton o singură dată arată timpul, iar cea de-a doua afişează data.

 

Alte modele cel puţin la fel de complicate, dar cu acelaşi design surprinzător sunt „Q version“ sau „Infection“, ceasuri care pe lângă indicarea timpului realizează la aprindere şi un joc de lumini verzi, galbene şi roşii. Cadranul lui „Q“ este confecţionat din oţel inoxidabil ondulat. Cinci fante permit vizualizarea LED-urilor care funcţionează după o metodă 12-5-9, aşa cum o numeşte producătorul. Primele două spaţii indică orele de la 1 la 12, a treia aprinde câte un LED pentru fiecare 10 min, iar ultimele două arată cifra unităţilor pentru minute, de la 1 la 9. Pentru „Infection“, citirea orelor se face prin numărarea luminilor roşii. 11 LED-uri portocalii arată grupuri de câte cinci minute, iar beculeţele verzi indică patru alte minute. Cu alte cuvinte, ora 1:27 va fi afişată cu un bec roşu, cinci portocalii şi două verzi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322