Ticăitul care nu se opreşte – Jaeger-LeCoultre Atmos

Anul 1928 este marcat în istorie ca momentul apariţiei unui ceas care are potenţialul de a funcţiona fără întrerupere sau ajutor extern timp de sute de ani. Jean-Léon Reutter, inventatorul mecanismului, gândise un calibru care să-şi extragă energia necesară mişcării din schimbările aproape insesizabile de temperatură ale aerului.

Impresionată de ideea unui ceas care poate funcţiona la nesfârşit, casa Jaeger-LeCoultre a cumpărat patentul şi a pornit propria-i cursp pentru revoluţionarea măsurării timpului. Secretul constă într-o capsulă închisă ermetic care conţine un amestec gazos – iniţial mercur – extrem de sensibil la schimbările de temperatură. Dilatarea sau contractarea gazului în funcţie de creşterea sau scăderea numărului de grade Celsius au ca efect armarea arcului spiralat, sursa de energie a ceasului.

O fluctuaţie de doar un grad pe scara Celsius este de ajuns pentru a face ceasul să funcţioneze timp de 48 de ore. Eşapamentul oscilează într-un mod extrem de economic, doar de două ori pe minut, consumul său de energie fiind de până la 250 de ori mai mic decât cel al unui ceas de mână convenţional care are o frecvenţă de 300 de vibraţii / minut.

Calibrul 556, cel care este încorporat în carcasa transparentă a lui Atmos, a primit un design nou pentru SIHH. Marc Newson, acelaşi designer care în urmă cu doi ani crea prima variantă modernă a ceasului s-a ocupat şi de reconstruirea lui grafică. Pe lângă armarea sa revoluţionară, Atmos arată şi o hartă stelară a emisferei nordice. Lunile sunt afişare pe un disc rotativ poziţionat la ora şase, alături de ecuaţia timpului.

Ceasul e disponibil în două serii limitate: exemplare albastre (28 de piese) şi complet transparente (48 de piese).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322