Spionul de la încheietură

Ne-am obişnuit cu miniaturizarea. Laptopurile devin din ce în ce mai mici, gadgeturi mecanice sau digitale încorporează un număr fantastic de funcţii complexe, iar telefoanele mobile par că nu mai au mult până să fie livrate alături de un program de spălare ecologică a hainelor.

Dar în 1949? Ce însemna miniaturizare în epoca în care radiourile nu erau un gadget ci o piesă de mobilier, iar termenul „portabil” se aplica doar pentru utilizatorii cu forţă în braţe? Compania elveţiană Steineck ar fi putut răspunde la întrebare şi drept dovadă că stăpâneşte bine domeniul ar fi pus la bătaie modelul A-B-C Camerawerk, un aparat de fotografiat nu mai mare decât un ceas de mână. De fapt, dimensiunea şi cureaua de piele erau singurele lucruri pe care „gadgetul” lui Steinbeck le avea în comun cu orologeria, dar asta nu înseamnă că micro-camera nu reprezenta o inovaţie interesantă.

Cu 90 de piese în componenţa mecanismului de fotografiere, „ceasul” Steinbeck poza cu ajutorul unei lentile fixe de 12.5mm, cu o diafragmă F 2.5 şi o singură viteză de expunere. Filmul era decupat din role obişnuite de 35mm în forma unor discuri care se fixau pe un cerc cu 8 poziţii diferite, trecând automat la următoarea după fiecare fotografie. Capacitatea de focus a lentilei era de minimum un metru şi jumătate, mergând în rest până la infinit. Dincolo de închis-deschis, capacul din spate putea fi potrivit astfel încât să adapteze expunerea la lumină slabă şi respectiv puternică (punctele roşu şi verde). Chiar în centru, aparatul avea o gaură, un vizor folosit în momentele în care poza se făcea fără a-l ţine la încheietură. Cu totul, întregul dispozitiv cântărea nu mai mult de 42 de grame, având o lungime de 42,5mm şi 35mm în lăţime.

Considerat un obiect de colecţie preţios, în ziua de azi un astfel de dispozitiv ajunge până la 2000 de dolari, cu atât mai mult dacă i se alătură cutia şi manualul original de utilizare.

Sursa: submin.com via A Blog to read

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322