Războiul clonelor – Fukang

Cu forţă de muncă ieftină şi disponibilitate maximă, China arată ca o oglindă uriaşă de la un bâlci de ţară. Genul de distracţie la care vizitatorii plătesc bilet pentru a-şi vedea corpul contorsionat în reflexia oglinzii. Rolls Royce s-a trezit că nu mai este singurul producător al lui Phantom, Chanel a devenit peste noapte Yongtai, iar Adidas se luptă cu tonele de clone Adibas şi Addidass de ani de zile.

 

Lucrurile stau la fel şi în industria orologeră. Omega, Rolex şi Panerai sunt cele mai copiate mărci din toate timpurile, iar "republica democrată a poporului" contribuie din plin la multiplicare. Fukang e una dintre mărcile care îşi propune să depăşească graniţele Chinei şi să vândă ceasuri sub marcă proprie şi spre vestul capitalist.

 

Din dorinţa de a se afirma, Fukang i-a scris unuia dintre cei mai cunoscuţi critici de ceasuri, autorul ablogtoread, iar de la el am preluat ştirea "competitorului" nou pentru Elveţia.

Ceasurile Fukang sunt un amestec amuzant între simboluri militare şi diverse accente împrumutate de la rudele îndepărtate elveţiene. Printre carcasele mari din oţel recunoaştem verişori Breitling şi Rolex, modificări groteşti aduse designurilor Longines şi Omega. Totuşi, de departe cele mai interesante modele sunt cele produse după proiectele original chineze. Stele ale armatei chineze tronează pe cadran şi pe brăţările metalice, iar în partea de jos aproape toate modelele dispun de busole pentru a sublinia caracterul sportiv/aventurier.

Vă vedeţi cu un astfel de ceas la mână?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322