Roger Dubuis, de la maestru ceasornicar la marcă de succes

Fondate în 1995, marca și manufactura Roger Dubuis au ca principal punct comun măiestria celui al cărui nume l-au preluat. Acum, brandul face parte din impresionantul portofoliu al grupului Richemont.

Încă din 1980, după 14 ani petrecuți în cadrul legendarei case Patek Philippe, maestrul cea­sornicar Roger Dubuis a decis să pună bazele propriu­lui atelier. Pe atunci, principalul scop al lui Dubuis era realiza­rea unor complicații pentru mari companii din lumea haute horlo­gerie, însă viziunea sa țintea chiar mai departe. Cu ajutorul lui Car­los Dias, designer la Frank Mul­ler, Roger Dubuis lansează în 1995 brandul care îi poartă nu­mele și astăzi. Încă din primul an de existență, noua manufactură a lansat și primele două colecții purtând marca Roger Dubuis, Hommage și Symphatie. Primite cu ovații de pasionații de ceasuri, cele două colecții au marcat in­trarea oficială a manufacturii în lu­mea haute horlogerie.

După doar patru ani, în 1999, Roger Dubuis primește dreptul de a utiliza faimosul Poinçon de Geneve, însă, după cum spune chiar el, „deținerea acestui sim­bol distinctiv nu este un scop în sine, ci mai degrabă un punct de plecare în căutarea excelen­ţei în domeniul ceasornicăriei de vârf”. Cert este că toate piesele realizate de manufactura elvețiană sunt astăzi certificate cu Poinçon de Geneve și că angajații com­paniei dedică 40% din munca lor pentru a se asigura că ceasurile Roger Dubuis întrunesc cu strictețe cerințele de exclusivitate, ori­ginalitate, performanță și durabilitate pe care le solicită acest „sigi­liu”. De altfel, este bine de știut că din totalul de circa 20 de mi­lioane de ceasuri elvețiene, rea­lizate anual, doar 24.000 poartă Poinçon de Geneve, garanția clară că mecanismul a fost re­alizat, pus în carcasă și reglat în cantonul Geneva. Imediat după primirea acestei certificări, Ro­ger Dubuis începe și producția oficială a unor mecanisme reali­zate „in-house”.

În aceeași perioadă este pre­zentată și colecția MUCHMORE, pentru ca, ulterior, să fie lansate și liniile TOOMUCH și FOLLOW­ME. Piesa Goldensquare, de­dicată femeilor, este cea care marchează deschiderea unei noi manufacturi, mari și moder­ne, în comuna Meyrin din can­tonul Geneva. Odată atins acest deziderat, Roger Dubuis începe expansiunea lansând, pe rând, colecții precum Velvet, La Mo­negasque, Pulsion sau Excalibur. Toate acestea, meșterite grațios din materiale prețioase și având ascunse – mai mult sau mai puțin – în carcasă mecanisme care includ complicații surprinză­toare, se află în prezent în oferta faimosului ceasornicar, devenit o marcă în sine.

Din august 2008, compania Roger Dubuis SA devine par­te a grupului Richemont ca ur­mare a vânzării de către Carlos Dias a părții sale de 60% din­tre acțiuni. Susținut financiar de acest grup-gigant în lumea ha­ute horlogerie, Dubuis reușește să prezinte an de an piese tot mai complicate, interesante și, mai ales, surprinzătoare prin spectaculozitatea mecanisme­lor. Exemple clare în acest sens sunt piesele Hommage Double Flying Tourbillon, Hommage Mi­nute Repeater Flying Tourbillon, Excalibur Quatuor, Excalibur Spi­der sau Excalibur King Arthur and the Knight of the Round Table.

Maestrul ceasornicar Roger Dubuis a decedat pe 14 octombrie 2017 la vârsta de 79 de ani lăsând în urmă un patrimoniu impresionant.

Articol apărut în numărul 45 (decembrie 2017 – februarie 2018) al revistei Temporis. Informații la zi puteți găsi în numărul 50 (martie – mai 2019) al publicației, aflat la centrele de difuzare a presei.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322