Înfruntarea pentru cel mai scump ceas din lume

Casa de licitaţii Sothebys îşi leagă numele de cea mai costisitoare achiziţie în materie de ceasuri. În 1999, “nebunia” de a deţine unul dintre cele mai importante ceasuri istorice l-a costat pe un pasionat anonim 11 milioane de dolari. Până în prezent, performanţa nu a mai fost egalată nici măcar la nivelul de 50%!

 

 

Obiectul mult râvnit, un ceas de buzunar cu 24 de complicaţii, este rezultatul rivalităţii dintre doi magnaţi americani de la începutul secolului al XX-lea. Mai exact, disputa legată de “cine are cel mai complicat ceas” i-a avut ca protagonişti pe bancherul Henry Graves Jr. din New York şi pe inginerul auto James Ward Packard din Ohio. Packard a comandat şi cumpărat de la Patek Philippe 13 ceasuri complicate, între 1900 şi 1927. Pritre acestea se număra şi un calendar perpetuu cu fazele lunii, momentul răsăritului şi al apusului şi o hartă celestă care afişa poziţia constelaţiilor pe cer după o schemă matematică raportată la poziţia casei lui Packard din Ohio.

 

 

Ca să nu rămână mai prejos, Henry Graves a comandat şi el o serie de ceasuri complicate de la Patek Philippe, care a culminat cu o piesă pentru care faza de proiectare a durat 3 ani şi producţia 5 ani. Când a fost finalizat, în 1933, ceasul avea câte o complicaţie diferită pentru fiecare oră a zilei, inclusiv o hartă a cerului pe timp de noapte, calculată de asemenea în funcţie de casa lui Graves din New York.

 

Graves a murit în 1953 iar în 1968 moştenitorii săi au vândut ceasul Muzeului Timpului din Rockford Illinois. Când muzeul s-a închis, colecţia formată din 80 de piese speciale a fost vândută în cadrul unei licitaţii Sothebys care a totalizat 28 de milioane dolari. Patek Philippe “Henry Graves” fusese estimat undeva între 3 şi 5 milioane pentru ca în final să fie adjudecat pentru 11.003.500 unui colecţionar anonim.

 

Tot de numele Patek Philippe se leagă şi recordul celui mai complicat ceas din lume. A primit numele de Calibru 89 şi a fost produs în 1989 pentru a celebra 150 de ani de la înfinţarea manufacturii. Tot sub forma unui ceas de buzunar, asemănător ca formă cu modelul Graves, Calibrul 89 are 33 de complicaţii şi înglobează 1728 de piese unice. Lista complicaţiilor include data Paştelui, timpul sideral şi o hartă celestă cu 2800 de stele.

 

Via Forbes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322