În căutarea ceasului perfect – Ceasuri de aventură

Ca în orice domeniu atunci când e vorba de o nouă achiziţie trebuie să vă întrebaţi: „pentru ce îmi trebuie?”. Răspunsul vă va ajuta să eliminaţi o mare parte din ceasurile care nu vi se potrivesc.
Poate cel mai uşor răspuns îl reprezintă ceasurile sportive şi de aventură. Fără pretenţii deosebite de design [deşi de cele mai multe ori arată chiar foarte bine], calitatea ceasurilor sportive se traduce mai ales prin rezistenţă, uşurinţă în purtare şi număr de funcţii. Un astfel de exemplar poată măsura ritmul cardiac, kilometri parcurşi în alergare sau pe bicicletă, cronometrează timpul petrecut la antrenament sau viteza de înot.

 

Alegeţi un ceas care este rezistent la apă şi care are o carcasă şi mai ales o curea robustă. Oricând în timpul unei activităţi fizice susţinute se poate întâmpla să-l accidentaţi. Nu vreţi să pierdeţi piesa din cauza desprinderii curelei pe o coborâre cu bicicleta pe munte, când din cauza denivelărilor succesive, telescoapele s-au slăbit şi, într-un final s-au rupt.

 

Etanşeitatea e importantă nu doar pentru contactul direct cu apa, în caz de ploaie, ci şi pentru cel cu transpiraţia a cărei acţiune corozivă poate dăuna circuitelor.

 

Am zis circuitelor pentru că, de cele mai multe ori, ceasurile de aventură funcţionează cu mecanisme quartz şi au un afişaj digital. E de preferat precizia quartz-urilor şi fiabilitatea lor, mult mai mare decât în cazul mecanismelor mecanice, uşor influenţabile de temperatură, zgâlţâieli şi şocuri şi, mai ales, dependente de armarea periodică.

 

Afişajul cât mai mare şi posibilitatea de a-l lumina reprezintă un atu important. Oricât de multe funcţii ar fi capabil de a afişa ceasul, ele devin inutile pe timp de noapte sau în întuneric, în lipsa unei surse de lumină.

 

Pentru montaniarzi, companii precum Suunto, Tissot şi Timex pun la dispoziţie o gamă largă de funcţii. Ceasurile lor au busolă şi funcţii precum altimetru, barometru sau termometru.
În final rămâne alegerea. Nike fabrică ceasuri pentru alergat care, în contact cu pantofii sport pe care îi produce, pot măsura distanţa exactă parcursă şi viteza medie. Tissot este cunoscută pentru seria ceasurilor spectaculoase T-Touch, care schimbă funcţia printr-o singură atingere. Timex T-Instruments sunt piese la preţuri avantajoase cu o mulţime de funcţii. Casio are o serie dedicată – cunoscutele G-Shock, dar şi colecţia ProTrek. Nu în ultimul rând, ceasurile Garmin oferă o gamă largă, potrivită mai multor tipuri de activităţi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322