Muzeul

Piesa prezentată este un ceas decorativ de mobilier, „Pendul stil Ludovic al XIV-lea”, realizat de Mathieu Plancon, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti orologeri ai sfârşitului de secol al XIX-lea. Pendulul a fost conceput în perioada 1890-1900, atunci când Plancon a fost denumit orologer regal în cadrul Palatului Regal.

 

Mecanismul este pe baza unui pendul cu arc dotat cu semnalizare sonoră şi gong spiralat. Ceasul are o rezervă de mers de 30 de zile, astfel, nu necesită armare şi întoarcere timp de o lună întreagă. Piesa a fost recondiţionată şi păstrată în cele mai bune condiţii. De aceea, ceasul merge şi astăzi cu precizie, fiind una dintre piesele extrem de importante ale muzeului. Aspectul estetic este extrem de important în economia totală a ceasului, obiectul fiind decorat cu numeroase scene artistice, specifice gustului vremii. Cel mai probabil aşa cum este specificat şi pe eticheta muzeului, ceasul era destinat şemineelor, locul predilect de aşezarea a orologiilor în acele timpuri.

 

 

ISTORIC
Mathieu Plancon a studiat încă din copilărie arta orologiilor alături de tatăl său. Timp de mai mulţi ani a beneficiat şi de învăţăturile altor profesori reputaţi ai secolului al XIX-lea, printre care şi Robert-Houdin. În cele din urmă, a reuşit să deschidă un atelier în cadrul Palatului Regal. De altfel, inscripţia „Plancon Horologer, Au Palais Royal” este prezentă pe toate creaţiile artistului. Plancon a fost influenţat de curentele artei decorative timpurii şi de ceasurile ingenioase fabricate de Nicolas Grollier DeServiere.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322