Mari ceasornicari – Abraham Louis Breguet (1747-1823)

Pentru mai toate casele de orologerie, o complicaţie precum tourbillonul reprezintă un motiv îndeajuns de bun ca să afişeze un număr considerabil de zero-uri în coada preţului unui ceas. Mecanismul regulator reprezintă una dintre cele mai apreciate complicaţii inventate vreodată, iar istoria sa ne conduce la începutul anilor 1800 în atelierul lui Abraham Louis-Breguet.

 

 

 

În 1801, anul brevetării tourbillonului, Breguet avea deja 53 de ani. Îşi începuse cariera în Franţa, sub supravegherea unui ceasornicar din atelierele de la Versailles. După perioada de ucenicie, părăseşte ţara în timpul Revoluţiei, iar mai apoi revine în postura de prim orologer al Imperiului. Îşi trecuse deja pe cartea de vizită titlul de ceasornicar pentru Marina Regală, Membru al Academiei de ştiinţe sau Cavaler al Legiunii de onoare în 1819.

 

Înainte de protestele francezilor, Breguet ducea propria sa revoluţie tehnologică. Până la începutul secolului al XIX-lea modificase deja mecanismele de tip Lépine, îmbunătăţise calibrele automatice ale ceasurilor de buzunar şi se arătase interesat de designul ceasurilor brevetând indicatoarele de tip Breguet şi folosind tehnica guilloché 

 

 

În 1823, Abraham-Louis Breguet moare la vârsta de 76 de ani, lăsându-i compania pe care o conducea fiului său Antoine-Louis. Mai apoi, nepotul inventatorului o vinde lui Edward Brown, care în anii ’70 o cedează companiei Chaumet. Urmează încă o vânzare către Investcorp, pentru ca în final Breguet, una dintre cele mai prestigioase case de orologerie din segmentul Premium Haute Horlogerie să ajungă în posesia Swatch Group, care o deţine şi astăzi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322