Louis Erard – L’esprit du temps

Primul ceas produs sub marcă proprie apare în 1931 şi reprezintă debutul unei perioade foarte faste pentru marcă. În doar şase ani, compania ajunge să aibă 60 de angajaţi permanenţi şi devin un nume cunoscut. În 1942, cei doi fondatori ai companiei decid să încheie parteneriatul vechi de peste un deceniu, şi compania Louis Erard reduce producţia de ceasuri şi se orientează spre producţia de carcase pentru mărci mai mari. După aproape 40 de ani, în 1980, firma face un pas riscant spre relansare. Succesul acestui proces este limitat, notabilă fiind doar prezenţa puternică pe piaţa asiatică.

 

Problemele financiare forţează vânzarea companiei în 1992 şi mutarea sediului în Le Noirmont. În anul 2003, după 11 ani de stagnare, compania este preluată de un alt grup de investitori şi intră într-un proces accelerat de transformare. Valorile care au definit brandul timp de mai bine de 70 de ani – sinceritatea, tradiţia şi eleganţa – sunt reinterpretate în noi colecţii care revigorează compania şi o aduc la un nou nivel.

 

În 2007, Louis Erard lansează o ediţie limitată de ceasuri pentru a marca producţia exemplarului cu numărul 50.000 şi anunţă o creştere a vânzărilor de 1.700%, comparativ cu anul 2003.Seria care poate fi considerată definitorie pentru estetica mărcii este „1931“, reprezentată prin două colecţii, „Chrono 1931“ şi „1931 Evolution“. Remarcabilă prin eleganţă şi pragmatism, „Chrono 1931“ se adresează bărbatului contemporan, atent la imaginea sa şi la mesajul pe care îl transmite. Carcasa de 44 mm este confecţionată exclusiv din oţel şi conţine un mecanism ETA 7750 Valjoux automatic.

 

Modelul cronograph include pe lângă indicatoarele pentru ore, minute şi secunde două ferestre, pentru dată şi zi, în dreptul orei trei. Cadranul este disponibil în două variante, din argint sau negru, şi este acoperit cu un geam de cristal safir. Chrono 1931 este disponibil doar în varianta cu o curea din piele, paleta de culori fiind una limitată, dar elegantă: negru şi maro. Mecanismul automatic este dezvăluit de spatele transparent confecţionat tot din cristal safir, iar carcasa este etanşă până la o adâncime de 50 de metri.

 

Colecţia „1931 Evolution“ reprezintă vârful de gamă al Louis Erard şi este destinată connaiseur-ilor. „1931 Moon phase“ este disponibil în trei variante, dintre care două în ediţie limitată, şi este bazat pe un mecanism automatic ETA 2824-2, completat de un modul Dubois Dépraz 9000. Ediţiile limitate sunt reprezentate de două modele skeleton, prima de 50 de exemplare cu un cadran maro şi a doua de 99 de exemplare cu un cadran argint-opalin. Toate cele trei variante includ o complicaţie fază a lunii în dreptul orei 6 şi două ferestre, pentru dată şi zi, în dreptul orei 12. Carcasa din aur roz de 40,5 de mm este etanşă până la o adâncime de 50 de metri şi are geamul şi spatele confecţionate din cristal safir. Modelul „1931 GMT Grande Date“ se diferenţiază de „Moon Phase“ prin mecansimul folosit, un ETA 2892 completat de un modul TT651.  Disponibil în aceleaşi ediţii ca „1931 Moon Phase“, GMT Grande Date renunţă la fereastra pentru zi în favoarea unuicadran secundar care poate afişa un al doilea fus orar. Pentru ambele modele, cureaua este confecţionată din piele de crocodil.

 

Emotion este colecţia prin care Louis Erard se adresează publicului feminin. Designul este potrivit femeii moderne, dinamice, care nu se uită niciodată înapoi. Prejudecata care spune că femeile nu apreciază ceasurile mecanice este infirmată de folosirea mecanismului ETA 2895-2. Carcasa de 36 de mm este disponibilă în variante din aur roz sau oţel, cu opţiunea unui bezel pavat cu diamante. Cadranul este disponibil în alb, maro şi negru şi conţine un sistem rotativ de afişare a datei în dreptul orei 12 şi un cadran pentru indicarea secundelor în dreptul orei 6. Cureaua este confecţionată din satin şi oferă aceeaşi paletă de culori ca şi cadranul.

 

Alain Spinedi, omul care a stat în spatele relansării mărcii, sintetizează în câteva cuvinte noua orientare a companiei: „Credinţa mea este că frumuseţea are ceva nemuritor, ceva ce o investeşte cu un caracter clasic, peren. Frumuseţii nu i se poate pune un preţ: poate fi extrem de scumpă sau poate fi accesibilă oricui.“ Creaţiile Louis Erard aderă perfect la această filosofie; compania se adresează celor pasionaţi de orologeria elveţiană de cea mai bună calitate, dar nu îşi permit sau nu sunt dispuşi să investească sume exorbitante în pasiunea lor. Ca atare, având un public oarecum conservator, colecţiile companiei se remarcă prin linii simple şi rafinate. Pentru Louis Erard, eleganţa nu are vârstă şi nu aparţine unei anumite epoci, ci este ceva ce transcende efemerul modei şi extravaganţa momentului.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322