1758 – Pierre Jaquet-Droz, impreuna cu socrul sau, Abraham Louis Sandoz si un tanar ajutor numit Jacques Gevril, planuiesc o calatorie din La Chaux-de-Fonds la Curtea Roiala Spaniola.
Acestia construiesc o trasura special echipata pentru a cara 6 ceasuri. La 49 de zile de la plecarea din Elvetia, acestia sunt intampinati in Madrid de un nobil spaniol. Dupa cateva luni de asteptare, Pierre isi prezinta ceasurile Regelui Ferdinand VI. Prezentarea a fost un succes, monarhul si curtea sa au ramas fara cuvinte in fata creatiilor sale si au cumparat intregul set pentru o suma consistenta de bani. La intoarcerea in La Chaux-De-Fonds, acesta se dedica in totalitate constructiei ceasurilor.
1773 – Pierre Jaquet-Droz si fiul sau, Henri-Louis, prezinta faimoasa lor colectie de ceasuri automate, “Writer”, “Draughtsman” si “Musician”, mai intai La Chaux-de-Fonds, apoi in toata Europa. Cercetarea extinsa in ceasornicarie si reproducerea artificiala a mecanismului vietii duc creatiile sale la un nivel realistic care inmarmureste toate Curtile Regale ale Europei.
1774 – Pierre Jaquet-Droz se decide sa deschida un atelier in Londra, fiind un centru al industriei si comertului la vremea respectiva. ii ofera fiului sau, Henri-Louis, responsabilitatea asupra conducerii atelierului, cu un accent deosebit in gestionarea relatiilor cu societatea Cox, ai carui agenti din Canton le vor oferi acces pe pietele estice mai indepartate. Timp de multi ani, acestia vor reprezenta brand-ul in China, India si Japonia.
1779 – Cu peste 600 de ceasuri exportate in China in 10 ani, Pierre si fiul sau l-au captivat pana si pe imparatul Qianlong. imparatului si mandarinilor de la Curtiile Imperiale li s-a dezvoltat un interes pasional in ceasurile europene mecanice si automate, iar Jaquet-Droz devine prima firma de ceasuri care ajunge in Orasul Interzis. Ceasuri de mana automate si ceasuri de buzunar sunt pastrate si astazi in muzeul Palatului Imperial.
1784 – Jaquet-Droz isi deschide prima fabrica orologera in Geneva, specializata in constructia si exportul ceasurilor de lux automate, cu muzica si alte complicatii, in timp ce dezvolta productia de ceasuri. Acestia contribuie si la fondarea unei scoli-atelier in oras, care va produce cadrane pentru ceasuri repetoare si va dezvolta mai multe proiecte legate de tehnologia orologeriei si de sustinere a mestesugurilor legate de constructia de ceasuri. Eforturile lor ajuta o intreaga generatie de mesteri sa-si castige existenta. Carcase cu paiete, pictura pe smalt, precum si atributii de a sculpta si a grava au contribuit la succesul si la reputatia creatiilor Jaquet-Droz: ceasuri de buzunar, urne, tabachere, custi de pasari…toate aceste capodopere sunt decorate.
1790-1791 – Pierre si Henri-Louis Jaquet-Droz au decedat la doar un an distanta unul fata de celalalt. Revolutia franceza si problemele care au urmat, precum si razboaiele Napoleone, aduc sfarsitul perioadei creativitatii si prosperitatii companiei.
2000 – Jaquet-Droz este cumparata de Swatch Group si se alatura gamei de lux. Swatch permite brand-ului sa reajunga la succesul din Epoca Iluminismului si sa conserve mostenirea fondatorului sau. Grupul Swatch isi pune resursele tehnice si sistemul de productie celebru la dispozitia Jaquet Droz, precum si reteaua lor de distributie internationala.
2002 – Lansarea lui Grande Seconde, o piesa inspirata de un ceas de buzunar creat in secolul XVIII. Cadranul acestei „icoane fara varsta” este o demonstratie a rafinamentului artei Grand Feu, cu ora si minutul afisate la ora 12 suprapunandu-se cu secundarul din dreptul orei 6.
2008 – Lansarea Pocket Watck, orologiul legendar care a fost construit timp de secole. Acest model, creat in 1785, a supravietuit si a devenit inspiratia pentru logo-ul brand-ului, Grande Seconde Enamel, onorand o filosofie care a ramas neschimbata inca din Iluminism.
2009 – Nicolas G. Hayek preia conducerea Jaquet Droz, asistat de un comitet director.
2010 – Montres Jaquet Droz SA se muta in atelierul din La Chaux-de-Fonds. Acest spatiu de 2.500 m2 ofera brand-ului o noua energie, cu intentia de a deveni, ca si ceasurile sale, o sinteza a expertizei orologere si a mestesugului cu o personalitate distinctiva care ii permite sa infrunte cererea puternica venita de la piata si clientii sai.
2010 – Marc A. Hayek vine la conducerea Jaquet Droz, cu intentia ferma de a cultiva spiritul excelentei si inovatiei in timp ce continua sa respecte valorile emotionale si poetice create in secolul XVIII.
2010 – Lansarea ceasului Eclipse, o piesa exceptionala ce afiseaza 8 stele (numar norocos pentru Jaquet Droz) si o luna gravata care continua sa evolueze, schimbandu-se la fiecare rasarit. Acest design inspirat din secolul XVIII evoca originile si pasiunea brand-ului pentru arta decorativa care dateaza din Epoca Iluminismului.
2011 – Unul dintre cele mai recunoscute modele Jaquet Droz, Grande Seconde, este combinat cu o capodopera de inalta precizie in ceasornicarie: tourbillon-ul. Safir si smalt Grand Feu, inovatie si traditie…sunt deschise multe posibilitati de creatie. Constructorii au decis intr-un final sa plaseze tourbillon-ul drept in inima secundarului, repozitionat la ora 12.
2011 – Jaquet Droz prioriteaza dezvoltarea atelierelor d’Art in atelierele de constructie a ceasurilor, pentru a integra si conserva secolele expertizelor speciale care au marcat identitatea brand-ului. Munca meticuloasa legata de pictura in miniatura, sculptura, gravura si vopsirea smaltului este evidentiata in piesele exceptionale din colectia Jaquet Droz.
2012 – Cu suport de la Muzeul de Arta si Istorie din Neuchatel, faimosul ceas „The Writer” este dus la Beijing ca parte a unei expozitii grandioase „Automates & Merveilles”. In parteneriat cu Montres Jaquet Droz, acestia prezinta geniul Jaquet-Droz si Leschot unui nou public. O cantitate incredibila de informatii este stransa pentru prima oara in trei muzee din cantonul Neuchatel: Muzeul de Arta si Istorie Neuchatel, Muzeul de Orologerie de Locle si Muzeul International de Orologerie La Chaux-de-Fonds.
2012 – Un nou ceas automatic, „The Bird Repeater”, este prezentat in Noiembrie. Aceasta piesa exceptionala care necesita toate artele decorative dezvoltate de JD demonstreaza istoria, experitza si imaginatia mesterilor Jaquet Droz.
2013 – Jaquet Droz celebreaza 275 de ani, mentinand spiritul avangardist si gustul rafinat care distinge il distinge pe fondatorul sau. Dupa aproape 300 de ani, legatura dintre Epoca Iluminismului si mileniul trei ramane intacta.
One Response
Am un ceas vechi de colectie din familie – Pierre/Jaquet/ DROZ- seria AS-1538 si 1539 – 21 rubis /mecanic /incabloc /nivaflex/ B – Daca stie cineva istoricul lui si valoare de piata actuala !? Este mostenire de familie de aproape 50/60 ani.