Haruo Suekichi – Ceasornicarul din vis

Atelierul lui Hauro Suekichi din Tokyo este împrumutat parcă dintr-o carte de benzi desenate. Aici se nasc gadgeturi ale căror funcţie de bază este să indice scurgerea timpului. Doar că nimic din ce le înconjoară nu pare familiar ideii de ceas. Este şi normal. Steampunk reprezintă un gen de ficţiune adus în prim plan de anii 1980 şi 1990.

Termenul defineşte o perioadă imaginată într-un secol 19 unde propulsia cu aburi este folosită pe scară largă. Decorurile desprinse parcă din epoca victoriană se inspiră din stilul lui Jules Verne şi fac deseori trimitere spre invenţii tehnologice fantastice. Genul Steampunk trece pe drumul unei istorii alternative pe care omenirea ar fi trăit-o teoretic în cazul în care evoluţia nu ar fi însemnat schimbarea ideilor de bază. Dirijabile superperformante, computere analogice şi alte dispozitive aparent funcţionale sunt o hrană indispensabilă pasionaţilor de suprareal.

Hauro Suekichi nu s-a gândit niciodată că va deveni celebru şi nici că va îmbrăţişa curentul Steampunk. Îndemânarea sa îşi găseşte explicaţia în copilărie, unde familia sa, ca orice familie de japonezi săraci prefera să îşi producă în casă tot ce însemna unelte şi alte dispozitive casnice. Şi-a început cariera de ceasornicar acum 14 ani dintr-o întâmplare fericită, pe vremea când lucra într-un magazin de jucării şi ceasuri. Nu s-a îndreptat însă spre meseria de ceasornicar în sensul pe care îl înţelege toată lumea. Ceasurile sale sunt de ordinul fantasticului şi nu se raportează la precizie de microni şi complicaţii. Au fost la început un hobby iar acum sunt un job care îi ocupă toată ziua. Fie că sunt modele de purtat la mână, fie că sunt ceasuri de interior, toate spun o poveste SF pe care o vei savura cu plăcere. Măiestria sa creşte de la an la an şi astfel artistul a ajuns în prezent la performanţa de a-şi manufactura integral fiecare componentă în parte. Produsul final funcţionează, de fiecare dată…. aproape ireproşabil.

Via pingmag

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322