Performanţa orologeriei se bazează pe un concept simplu, denumit de Robert Greubel şi Stephen Forsey EWT. „Experimental Watch Technology” nu este doar numele unei alte metodologii de cercetare şi dezvoltare ci o platformă complexă pe care ceasornicarii Greubel Forsey o folosesc în conceperea modelelor de ceasuri produse. Un laborator orologer complet prin intermediul căruia ceasornicari, ingineri în domeniul micromecanic şi specialişti în proiectarea computerizată urmăresc construcţia din faza de proiect până la omologare. Cu ajutorul imaginilor 3D şi al numeroaselor prototipuri produse şi construite în totalitate in-house, ceasornicarii pot aduce corecturi şi îmbunătăţiri, pot face teste şi simulări de lucru care să ducă modelul la calitatea şi precizia dorite. Practic, nu există piesă sau componentă a unui calibru pe care cei de la Greubel Forsey să nu o poată produce şi testa.
Cei doi tehnicieni s-au cunoscut în atelierele Renaud & Papi, la începutul anilor ’90. Greubel, un alsacian care crease în trecut prototipuri de mecanisme grande complications pentru IWC şi Forsey, un britanic şcolit în Elveţia. Lucrau împreună la dezvoltarea mecanismelor cu minute repeater sau grande sonnerie şi în scurt timp au observat că împărtăşesc aceeaşi viziune asupra orologeriei. Pentru amândoi punctul culminant îl reprezenta tourbillonul. Îşi doreau să dea inveţiei lui Breguet un aer modern şi să impună propria lor versiune asupra complicaţiei, o perspectivă modernă, neaplicată până atunci. În 1999 lua naştere astfel Greubel Forsey, brandul pe care cei doi fondatori aveau de gând să-l transforme într-un deschizător de drumuri.
Primul proiect însemna şi prima invenţie. Prezentat la Baselworld 2004 în urma unui proces de producţie de patru ani şi jumătate, DT30 nu surprindea doar prin lista specificaţiilor tehnice ci şi prin faptul că era un ceas omologat, gata de a fi purtat, şi nu doar un concept futurist. Inovaţia absolută o reprezenta montarea unui tourbillon de un minut înclinat la un unghi de 30 de grade în interiorul unui tourbillon mai mare, de patru minute. În total 128 de piese a căror greutate nu depăşeşte 1.17 grame!
Unghiul de 30 de grade combinat cu viteza de rotaţie a celor două tourbilloane creează condiţiile perfecte pentru mişcarea balansierului în orice poziţie. În plus datorită amplasamentului, compensarea erorilor cauzate de atracţia gravitaţională a pământului nu se mai face doar în poziţie verticală. Dacă în cazul unui tourbillon simplu devierea măsurată în şase poziţii este de +/- 7 secunde, modelul produs în La Chaux-de-Fonds de cei doi ceasornicari ajunge la o precizie de +/- 3-3.5 secunde. Ceasul funcţionează fără întoarcere pentru 72 de ore, indicatorul pentru rezeva de mers fiind poziţionat în partea dreaptă a cadranului, în dreptul orei 3. Mişcarea tourbillonului de patru minute este indicată prin rotirea unei elice poziţionate la ora 6 care face un tur complet la fiecare 4 minute. Vrând să ofere pasionaţilor o perspectivă completă asupra spectacolului din interiorul lui Double Tourbillon 30o, inventatorii au prevăzut carcasa atât cu o deschidere amplă în dreptul orei 6 cât şi un capac transparent din geam safir. Cu toate acestea, din 2007 ceasul este produs şi în versiunea denumită Secret, care ascunde privitorului perspectiva din dreptul cadranului asupra tourbilloanelor. DT30o a fost doar primul pas.
În 2005, la diferenţă de doar un an, Greubel Forsey aduce la Baselworld „Quadruple Tourbillon à Différentiel Sphérique”. Experienţa acumulată în proiectarea şi construirea modelului precedent i-a făcut pe inventatorii brandului elveţian să aspire la atingerea preciziei maxime de măsurare. În principiu este vorba despre acelaşi tourbillon dublu întâlnit în cazul lui DT30o, dar în dublu exemplar. Puterea produsă de cele două mecanisme oscilante este captată de un diferenţial aflat în centru prin intermediul a doi barileţi. Desincronizarea celor patru tourbilloane face ca surprinderea balansierului într-o poziţie nepotrivită să fie aproape imposibilă. „Baletul” micro-mecanismelor poate fi urmărit atât prin cadranul şi capacul ceasului, dar şi prin lateral, unde carcasa este prevăzută cu ferestre speciale.
Invenţia numărul trei poartă numele „Tourbillon 24 Secondes Incliné” şi aduce o abordare diferită, păstrând însă scopul preciziei maxime enunţat de Greubel Forsey în declaraţia de principii. Acum, modul de anulare a forţelor gravitaţionale se face prin creşterea vitezei de rotaţie a tourbillonului. Înclinat la 25 de grade şi confecţionat din 88 de piese, mecanismul oscilant al ceasului face o rotaţie completă în 24 de secunde – o viteză de două ori şi jumătate mai mare decât în cazul tourbilloanelor clasice. A urmat apoi „Invention 1”, un omagiu adus modelului DT30. Deşi păstrând principiul tourbillonului înclinat, noul ceas are un sistem complet diferit de afişare a orelor şi minutelor. Tourbillonul dublu este plasat în partea stângă a cadranului alături de două subcadrane marcate cu ore şi minute. Pentru a înţelege complexitatea acestui model trebuie doar să ne gândim la diferenţa vitezelor de rotaţie din interiorul tourbillonului. Coliviei exterioare îi trebuie patru minute pentru o rotaţie în timp ce cuşca interioară nu are nevoie decât de 60 de secunde. Aceste mişcări de rotaţie trebuie „traduse” în două revoluţii – una de 24 de ore şi a doua de o oră pentru minutar.