Geniile lovesc din nou – A. Lange Söhne Zeitwerk

 

Designul Lange ne obişnuise cu o oarecare consecvenţă. Fereastra de dată supradimensionată, poziţionată în partea de sus a cadranului, limbile indicatoare elegante fin sculptate, şi mereu aceleaşi caractere serifate pentru numerale, fie ele romane sau arabe.

 

 

Zeitwerk e o rupere de stil în clasicismul producătorului german. În centrul cadranului tronează acum o punte din argint care se desfăşoară pe aproape întreg diametrul ceasului. Acolo unde în mod tradiţional apare ora 12, acum se găseşte rezerva de mers, iar în dreptul orei şase un secundar trasat cu linii duble, cunoscute şi sub numele de „cale ferată”.

 

 

Nu am spus nimic de ace indicatoare pentru că Zeitwerk nu se foloseşte de ele. Sub cele două ferestre mari aflate în laterale, se mişcă sub impulsul mecanismului trei discuri. Odată ce secundarul a parcurs cele 60 de unităţi cifra minutelor se schimbă instantaneu. La fel face şi cea a zecilor de minute şi, mai apoi, după ce 60 dintre ele s-au scurs, discul mare al orelor.
Pentru a pune în mişcare discurile este nevoie de un volum de energie considerabil mai mare decât în cazul mecanismelor clasice. Proiectanţii ceasului au gândit o îmbunătăţire a bariletului asupra căruia forţa de frecare maximă acţionează doar în momentul armării, dar nu şi pe timpul relaxării arcului. Mai mult cuplu este disponibil pentru punerea în mişcare a roţilor.

 

 

 

O altă inovaţie fără precedent este sistemul regulator al mecanismului. Forţele necesare pentru accelerarea şi respectiv frânarea roţilor care mişcă discurile sunt, din nou, mult mai mari ca în calibrele obişnuite. Pentru a le absorbi, experţii Lange au încorporat în mecanism un regulator. Pe măsură ce se roteşte, piesa acţionează ca un ventilator, disipând aerul din jurul ei. Rezistenţa aerului asigură că forţa transmisă de arcul principal către discuri rămâne constantă. Energia înmagazinată de barilet îi ajunge lui Zeitwerk pentru 36 de ore de funcţionare fără întoarcere.

 

Caracteristici A. Lange & Söhne Zeitwerk
Mecanism: calibrul L043.1 cu întoarcere manuală, manufacturat in-house, 388 de componente;
Funcţii: ore, minute, secunde, indicator putere de mers, afişaj cu săritură;
Carcasă: 41,9 mm – aur alb, aur roz, aur galben, platină;
Geam: cristal safir
Curea: piele crocodil

 

Sursa: thewatchquote

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322