Cumul de funcţii

Rattrapante
Rattrapante sau Split Second – două nume care spun acelaşi lucru dar în limbi diferite. O complicaţie întâlnită de obicei la ceasurile cronografe ale mărcilor de prestigiu, funcţie care ajută la măsurarea şi citirea anumitor timpi intermediari sau consecutivi fără a opri complet cronograful. Folosind cele două butoane poziţionate în partea dreaptă a carcasei, ceasul funcţionează asemeni unui cronograf, având comenzile de START/STOP şi RESET.

Prin apăsarea butonului suplimentar (situat în dreptul orei 10), atunci când cronograful este în poziţia START, oprim unul dintre cele două secundare ale cronografului suprapuse şi poziţionate central. Al doilea secundar îşi continuă netulburat cronometrarea. La reapăsarea butonului secundarul oprit revine la poziţia celui aflat în mers. Ulterior ele se resetează simultan folosind funcţiile STOP şi RESET.

 

 

Tachimetru
Funcţie suplimentară întâlnită la majoritatea ceasurilor cronografe, reprezentată printr-o scală gradată. Această scală poate fi întâlnită pe bezelul exterior al ceasului, pe un bezel interior aferent cadranului sau inscripţionată direct pe cadranul ceasului. Această funcţie indică viteza medie a unui vehicul (automobile, motociclete etc.) pe o distantă dată astfel: în dreptul unei borne kilometrice se apasă butonul de start al cronografului.La următoarea bornă, prin apăsarea butonului STOP, secundarul cronografului ne va indica o viteză medie efectuată. Aceasta poate fi citită de obicei dacă este între 60 şi 400 km/oră.

 

Valvă de heliu – Helium valve
Este vorba de o supapă întâlnită la carcasele ceasurilor cu etanşeitate mare, fie că este vorba de piese simple sau cronografe. Supapa în cauză ajută la depresurizarea ceasului după ce acesta a fost folosit la scufundări de lungă durată cu batiscaful. Această supapă sau valvă are rolul de a elibera particulele de heliu acumulate în ceas pe timpul scufundării. În acelaşi timp, ea nu permite accesul apei, fiind vorba de un sistem unisens.

Supapa este vizibilă pe exteriorul carcasei şi poate avea forma unei coroane, push-buton sau poate fi încastrată, fiind în acest caz în acelaşi plan cu exteriorul carcasei.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322