Fără un calibru foarte elaborat şi un studiu meticulos al sunetului, funcţia de “minute repeater” care desemnează avertizarea sonoră la anumite intervale de timp nu poate exista. De aceea, implementarea acestei funcţii este o certificare a standardului unui orologer. Iar gongurile din disputa marilor orologeri nu au sunat niciodată mai bine decât cele din arena Salon International de la Haute Horlogerie 2015. Învingător categoric la puncte nu poate fi decât Audemars Piguet, cu al său avangardist Royal Oak. Este un ceas abordat cât se poate de ştiinţific, în care funcţia de minute repeater nu este complementară ci un scop în sine. Acest Royal Oak Concept Acoustic Research este rezultatul a 8 ani de cercetare desfăşurată de Audemars Piguet.
Pentru marca germană A. Lange & Söhne, 2015 marchează 200 de ani de la naşterea lui F.A. Lange şi 170 de ani de la fondarea manufacturii care îi portă numele. Totodată, în vara lui 2015 va fi inaugurată şi o nouă clădire unde vor fi fabricate ceasurile companiei. Dar A. Lange & Söhne a decis că în loc de surle şi trâmbiţe (binemeritate, de altfel), preferă să anunţe acest an mare pentru companie prin sunetul cristalin produs de noul ceas cu funcţie “minute repeater”. Numele acestuia este Zeitwerk Minute Repeater şi încorporează două ciocane plasate sub afişajele dedicate orelor şi minutelor. Cu ajutorul acestora produce o mică simfonie compusă din sunete joase asociate orei, sunete înalte pentru fiecare minut scurs şi duble o dată la 10 minute.
Una dintre cele mai impozante noutăţi prezentate de Cartier la SIHH 2015 s-a distins prin funcţia de “minute repeater”. Este vorba despre elaboratul Rotonde de Cartier Grand Complication Skeleton. Acesta este echipat cu un calibru 9406 MC cu întoarcere automată şi 578 de componente, a cărui fineţe şi precizie a fost atestată cu certificatul “Poincon de Geneve”. Este un ceas magnific care încântă privirea prin scheletonizare sau prin flying tourbillon. Însă va marca şi memoria auditivă printr-un minute repeater al cărui sunet este la acelaşi nivel de puritate ca şi platina de 950 ‰ din care este făcută carcasa de 45 mm diametru a ceasului.
La fel de fascinant este şi Master Grande Tradition Grande Complication prezentat de Jaeger-LeCoultre. Acesta dispune de un tourbillon care se roteşte contra acelor de ceasornic, un ciclu complet durând 23 de ore, 56 de minute şi 4 secunde. Ceasul indică timpul sideral fiind un elogiu adus astronomiei. Însă Jaeger-LeCountre nu s-a oprit aici şi a prevăzut piesa cu un minute repeater care anunţă orele, sferturile de oră şi minutele la cerinţă. Mai multe detalii despre cele mai noi realizări ale industriei ceasurilor prezentate la Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) de la Geneva puteți găsi, exclusiv pentru România, în revista TEMPORIS care a apărut în această săptămână.