Christophe Claret

Christophe Claret X-TREM-1, o idee cel puțin îndrăzneață

La patru ani de la prezentarea primului X-TREM-1, Christophe Claret dezvăluie o ediție limitată la opt exemplare a acestuia realizată din oțel inoxidabil acoperit un un albastru astral.

Christophe Claret

Noua piesă prezentată de Christophe Claret reprezintă o realizare tehnică majoră cu o estetică aparte prin înglobarea unui tourbillon înclinat la un unghi de 30 de grade montat pe un suport tridimensional și o modalitate neașteptată pentru măsurarea oreșlor și minutelor.

Linia Extreme Complications Watches a producătorului de ceasuri din Le Locle își merită cu siguranță numele. Ea exprimă hotărârea lui Christophe Claret de a continua să împingă către extrem limitele ceasului mecanic, integrând domenii de cercetare niciodată aplicate anterior în acest domeniu. Iar noul X-TREM-1 este un exemplu clar al acestei abordări prin utilizarea unui sistem de afișare a orelor și minutelor bazat pe câmpuri magnetice.
 
Ideea este cel puțin îndrăzneață, iar unii ar putea să o considere chiar nebunească dacă avem în vedere că utilizarea unor câmpuri magnetice în componența unui ceas contrazice regulile de bază ale ceasornicăriei. Este știut faptul că orice câmp magnetic este inamicul numărul 1 al mecanismelor din interiorul unui ceas!

Sfidând logica și tot ceea ce este deja cunoscut despre ceasuri, maeștri din echipa Christophe Claret au creat un sistem în care două mici sfere din oțel glisează în interiorul a două tuburi din safir amplasate în laturile ceasului. Și asta fără ca mecanismul care mișcă cele două bile să fie vizibil. Nici nu ar avea cum pentru că nu există! Deplasarea bilelor este realizată cu ajutorul unor magneți în miniatură susținuți de două „cabluri” realizate din nanofibre Dyneema. Acestea au o grosime de doar patru sutimi de milimetru, adică sunt mai subțiri decât un fir de păr. Dezvoltat în partneriat cu o echipă condusă de profesorul Besson de la Școala de Afaceri și Inginerie Vaud din Yverdon-les-Bains, acest sistem revoluționar poate funcționa fără probleme cel puțin 60 de ani.

Pe lângă spactacolul parcă nepământesc al celor două bile care, în mișcarea lor, indică trecerea orelor și a minutelor, intrigantul X-TREM-1 al celor de la Christophe Claret uimește și prin eleganța unui tourbillon înclinat la un unghi de 30 de grade pentru a fi cât mai ușor de admirat de către purtătorul ceasului.

În interiorul carcasei noului X-TREM-1 se află calibrul mecanic FLY11 acre asigură o rezervă de putere de peste 50 de ore și funcționează la o frecvență de 21.600 vph.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322