Chopard pregăteşte un eşapament de mare viteză. Va fi gata până în 2010?

“Sper că vom fi în masură sa terminăm acest proiect important până la urmatorul Salon de la Basel in 2010” declara Karl Friedrich Scheufele, Co-preşedinte şi proprietar al Chopard, în cadrul unei întilniri exclusive cu presa de ceasuri, la care au fost invitate doar 10 reviste, între care şi TEMPORIS.


Eşapamentul
este o piesă vitală în mecanismul unui ceas . Angrenajul care transformă detensionarea arcului principal într-o mişcare regulată. Urmăriţi linkul de mai sus pentru a afla cum funcţionează.

Ei bine, manufacturierul elveţian Chopard lucrează la îmbunătăţirea radicală a acestei componente a mecanismului. Casa a dezvăluit că urmăreşte dezvoltarea unei frecvenţe de lucru de 10 Hz, în condiţiile în care majoritatea ceasurilor nu operează nici la jumătate.
Asta înseamnă circa 72.000 de vibraţii pe oră, în condiţiile în care ceasurile haute horlogerie funcţionează la 36.000 vibraţii pe oră. Eşapamentul Chopard are 50 de dinţi fiind realizat din siliciu ceea ce elimină nevoia uleiului de lubrefiere.

Chopard afirmă că folosirea unui asemenea eşapement se reduce practis la zero uzura, se consumă mult mai puţină energie, o mişcare cvasi-continuă a secundarului şi un sunet-ticăit distinctiv al ceasului. “Precizia ceasului are de câştigat iar recuperarea frecvenţei după un şoc suferit de ceas este mult mai rapidă!” declara pentru TEMPORIS, dl Scheufele. Domnia sa adaugat că se lucrează în paralel şi la un eşapement la 8 Hz (67,600 vibraţii pe oră). “Vom realiza un mecanism care poate absorbi foarte uşor toate perturbaţiile în plaja 1- 10 Hz.” afirmă executivul Chopard care a mai menţionat şi capacitatea antimagenetică mărită a ceasului datorată folosirii unui material precum siliciul.


Proiectul lui Chopard este extrem de important, încercând să revoluţionize industria. Dar nu este primul. Stefan Linder, Vicepreşedinte TAG Heur declara pentru TEMPORIS: “Noi am realizat ceasul care măsoară 1/ 100 sec, lucrând la o frecvenţă mult mai mare de 10 Hz. Ceasul există şi funcţionează, deci nu poate fi vorba de ceva excepţional. Dar, la fel de adevărat, acest mecanism este extrem de dificil de realizat.” Bossul TAG Heur, a admis că este de urmărit ce va face Chopard şi în ce măsura ca simplifica tehnologia de realizarea a unui asemenea eşapament.

Cum credeţi că va influenţa industria trendul mecanismelor fără lubrifianţi? Este acesta viitorul? Comentaţi articolul în subiectul dedicat pe forumul TEMPORIS sau prin crearea unui cont pe TEMPORIS.ro!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322