Tradus din limba franceză "La Clef du Temps” înseamnă "cheia timpului". Pentru că ceasul imaginat de Confrérie Horlogère tocmai asta face, reglează prin mişcarea coroanei viteza trecerii timpului.
![](/upload_tiny_mce/image/Novitae/Confrerie horlogere/Clef du temps/CONFRERIE-HOR.jpg)
În prima poziţie a coroanei, măsurarea se face de două ori mai greu. O oră normală apare ca o jumătate de oră pe cardan, iar 24 de ore trec, în mod evident, în 48 indicate de ceas. O a doua poziţie a butonului readuce timpul în pasul său normal, pentru ca în poziţia numărul 3, totul să se desfăşoare de două ori mai repede.
La modul ideal, ceasul ar trebui să acţioneze ca o maşină a timpului, grăbind clipele plictisitoare şi încetinindu-le pe cele plăcute. Nici măcar orologeria elveţiană nu a ajuns însă la astfel de performanţe şi, implicit, modelul propus de Confrérie Horlogère rămâne doar un joc frumos.
![](/upload_tiny_mce/image/Novitae/Confrerie horlogere/Clef du temps/CONFRERIE.jpg)
Calibrul însărcinat cu punerea în funcţiune a complicaţiei este un mecanic cu armare manuală şi o rezervă de mers de 4 zile. Alcătuit din 364 de piese, CH 1057-CDT, după numele său de cod, mişcă şi un indicator al rezervei de mers, un secundar retrograd în dreptul orei 4 precum şi un cadran secundar care îi comunică purtătorului viteza de măsurare.
Tehnica avangardistă de abordare a proiectului se regăseşte şi în construcţia carcasei, modelată din titan de gradul 5 în forma unui creier uman stilizat. În plus, cadranul a fost decupat în stil scheleton.