Certificarea calității, subiect fierbinte în industria producătoare de ceasuri

COSC logo art1Că se numește COSC (Controle Oficiel Suisse des Chronometers), Qualite Fleurier sau, mai nou, Timelab, credibilitatea institutului sau a medaliei care certifică acuratețea și precizia unui ceas mecanic este extrem de importantă. Interesant este însă faptul că, așa cum susțin mulți dintre cei cu afaceri în industria ceasurilor de lux, doar circa 3% dintre mecanismele produse în Elveția trec prin laboratoarele COSC.

Fondată în 1973 această organizație independentă ar trebui, cel puțin teoretic, să verifice toate ceasurile produse în cinci cantoane elvețiene: Berna, Geneva, Neuchatel, Solothurn și Vaud. Doar că, în timp, în portofoliul COSC au intrat și ieșit o mulțime de branduri, elvețiene sau nu. Ceasornicarii germani, de exemplu, au preferat să își creeze un institut propriu, Glashutte, în timp ce francezii au migrat către Observatoire de Besançon. Până și englezii au propriul institut de verificare. În aceste condiții, criteriile după care este făcută verificarea ceasurilor devin extrem de importante.

Un alt garant al calității unui ceas este renumitul Poincon de Geneve, destinat doar mecanismelor realizate în cantonul Geneva. Aplicarea acestui sigiliu este un puternic mecanism de marketing pentru companiile din industria orologeriei. El garantează, proveniența, calitatea și durabilitatea unui ceas. Cât despre Qualite Fleurier, toată lumea știe că un ceas certificat de această Fundație non-profit poate fi vândut mult mai ușor chiar dacă prețul este, uneori, astronomic.

Autentic Watch art1

În ultimii ani însă, evoluția mecanismelor și dorința clienților de a cunoaște cu exactitate cât de precis este ceasul cumpărat a dat naștere unor vii dispute în rândul producătorilor. Interviul realizat în exclusivitate de revista TEMPORIS cu Laurent Oberson, managerul Timelab, pune într-o lumină cu totul nouă certificarea din industria orologeriei.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322