Celebrul ceas al Waldorf-Astoria, din nou funcțional

Cadoul făcut de regina Victoria este din nou funcțional. Acest grandios ceas este gata să întâmpine trecătorii, turiștii și clienții Waldorf-Astoria, după o restaurare care a durat puțin peste un an.

În ultima parte a secolului 19 oamenii au putut mărturisi construirea unora dintre cele mai luxoase hoteluri din New York. Din această categorie cu pretenții high-end ale vremii făcea parte și Waldorf-Astoria, chiar dacă la început era vorba de doua unități de cazare distincte. Waldorf și Astoria au fost la început competitori, însă familia deținătoare s-a împăcat. Edificiile au fost reunite sub controlul unei singure companii pe care familia Astor o conducea. În 1929 clădirile au fost demolate pentru că întreținerea costa din ce în ce mai mult. În locul construcției a fost amplasat celebrul Empire State Building. Hotelul, însă, nu a fost dat uitării. Waldorf-Astoria a renăscut păstrând eleganța prestigioasă Art Deco în 1931, în zona Park Avenue.

Noua reședință a devenit imediat locul în care elitele vieții publice și marii afaceriști ai lumii își dădeau întâlnire. Waldorf-Astoria devenise peste noapte un epicentru, un etalon pentru toate hotelurile din întreaga lume.

În noua locație a acestei unități de cazare prestigioase se afla un orologiu care deservea ca piesă centrală – un monument pe care îl puteai admira ore în șir. Ceasul a fost creat de Goldsmiths and Silversmith Londra pentru Expoziția Mondială Columbiană din 1893, eveniment mai bine cunoscut acum ca Târgul Mondial Chicago.

Ceasul a fost cumpărat de John Jacob Astor al IV-lea pentru locația originală a hotelului Waldorf-Astoria. După demolare, a rămas printre puținele elemente păstrate pentru noul edificiu din Park Avenue. Acolo sălășluia în centrul holului de primire precum un far auriu ce le spunea din start celor care urmau a se caza acolo sau celor care participau la întâlniri că au ajuns într-un loc special.

Timp de 80 de ani a fost lăsat să fie admirat de milioane de priviri.

În 2017 compania care administrează Waldorf-Astoria a luat decizia de a trece din nou printr-o serie de renovări care să redefinească și înnoiască hotelul, așadar bijuteria atemporală a fost dezasamblată și pregătită pentru o restaurare completă.

După mai bine de un an de muncă de finețe, ceasul este din nou funcțional. Acesta poate fi admirat la Societatea Istorică New York (NYHS) până când Waldorf-Astoria va putea fi redat publicului. De îndată ce renovările vor fi finalizate, această piesă incredibilă își va relua locul de cinste.

Restaurarea – misiunea deceniului

Numai scoaterea acestuia din holul hotelului a fost un coșmar logistic care a solicitat o plănuire minuțioasă și o atenție incredibilă. Ceasul are aproape 2.8 metri înălțime și o greutate de peste 1.800 de kg. Este compus din patru părți: baza, mijlocul, secțiunea cu ceasul și un model la scară mai mică a Statuii Libertății. Merită, totuși, menționat faptul că Lady Liberty nu făcea parte din designul original. Această figură a fost o donație a guvernului francez pentru familia Astor și a fost adăugată ceasului în 1902.

Cei care au efectuat restaurarea s-au izbit apoi de lipsa de informații. Creatorii originali ai orologiului nu mai aveau arhivele, așadar lucrările s-au desfășurat în baza arhivelor fotografice.

S-a constat astfel că lipsesc câteva piese importante, așadar planurile inițiale privind restaurarea erau întârziate cu fiecare observație.

Cu toate astea, au reușit. Așadar, din 2022, ceasul se va întoarce la Waldorf-Astoria. Odată ce hotelul va fi redeschis publicului, va avea în componența sa și această bijuterie aparținătoare timpului.

NYHS a publicat o serie de imagini cu restaurarea acestui ceas, iar acestea pot fi urmărite AICI.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322