Un ceas-manifest: Baume et Mercier Clifton Baumatic, sau cum să revenim la esența conceptuală a ceasului automatic. Cu eleganță minimalistă, desigur.
Colecția Clifton este unul dintre pilonii ofertei Baume et Mercier, așa cum a fost aceasta dezvoltată în istoria recentă a mărcii, ca parte a grupului Richemont. Ceasurile Baume et Mercier sunt apreciate pentru distincția estetică evidentă și nivelul tehnic destul de ridicat, propuse la prețuri mai accesibile decât ar fi de așteptat. Cumva, Baume et Mercier reprezintă una dintre porțile de acces spre domeniul valorilor tradițional-solide ale industriei orologiere elvețiene. Admitem că exclusivismul nu este punctul forte al filosofiei casei, dar asta nu a stat în calea succesului său. Dinamica și creativitatea, în schimb, sunt doi factori importanți pe care Baume et Mercier mizează din plin.
De la lansarea din 2013 și până în prezent, colecția Clifton a cunoscut o expansiune de mari proporții. Designerul Alexandre Peraldi afirmă că ilustrarea tradiției Baume et Mercier sub forme cu caracter modern este una dintre preocupările sale prioritare în abordarea proiectelor legate de colecția Clifton. Designul lor are la bază înfățișarea ceasurilor Baume et Mercier pentru ținute elegante din anii ’50, iar numele (cu sonoritate tipic britanică) mai poate fi întâlnit denumire unui hotel de lux de pe litoralul Africii de Sud. Astfel se face și o trimitere directă la anii de maxim succes din prima parte a istoriei producătorului elvețian, care au urmat deschiderii filialei londoneze Baume Brothers din 1851.
Primele ediții Clifton au avut mecanisme de origine ETA, însă lucrurile s-au schimbat radical între timp. Ceea ce spuneam la începutul articolului referitor la competitivitatea neașteptată a nivelului tehnic se reflectă foarte clar în cazul mecanismelor calibru BM13, realizate de specialiștii casei și care iau loc în carcasele colecției Baume et Mercier Clifton Baumatic prezentate în 2019. Avem de-a face cu mecanisme care au certificare COSC, precizia lor venind în consonanță cu precizia remarcabilă a prelucrării detaliilor stilistice vizibile pe cadran. Variația de acuratețe a indicării timpului este cuprinsă între -4 și +6 secunde pe zi, o performanță interesantă în condițiile în care multe ceasuri automatice cu prețuri comparabile înregistrează variații de plus-minus 20-30 de secunde pe zi. Rezerva de mers a mecanismului este de 120 de ore, adică 5 zile (destule ceasuri comparabile oferă între 40 și 70 de ore), iar intervalul de service recomandat de către producător este de 7 ani – pentru liniștea și confortul posesorului.
De altfel, confortul este un alt argument pe care designerul Peraldi tot insistă în discursurile sale. El vorbește despre un confort al purtării ceasului, dat de proporțiile și prelucrarea carcasei, precum și de greutatea păstrată în limite decente a acestuia. Apoi, vine confortul lizibilității indicațiilor. Tot ce ține de cifre și indici este foarte clar reprezentat pe cadran, combinațiile de forme și contraste fiind atent studiate. De aici derivă și un confort estetic: în sensul respectiv contează o anume simplitate și coerență stilistică, la care se adaugă evitarea de departe a abordărilor opulente sau bătătoare la ochi. Peraldi argumentează astfel cele descrise mai devreme: „Este un ceas pentru tine, nu pentru ceilalți. Scopul său nu este să ai ce să le arăți altora, ci să îți ofere ție satisfacție. Dacă ajungi să simți astfel, nu vei dori să îl mai dai jos de la mână. Îți îndeplinește sau chiar depășește așteptările funcționale, iar eleganța sa te susține în crearea eleganței personale, în ansamblu.”
Nu în ultimul rând, ca niște buni elvețieni, cei de la Baume et Mercier s-au gândit și la confortul bugetar al clientelei. Prețul orientativ de numai 2.800 – 3.000 de euro spune ceva în acest sens.