Salonul de la Basel se desfășoară anual încă din 1917 și în toți acești ani a reușit să se impună ca referință a industriei. Este clar un moment în care se dă ora exactă pentru ce și cum se va purta în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Mulți expozanți, mulți jurnaliști și mai mulți oameni din industrie. Se simte un puls accelerat dar prin standuri marile revoluții orologere se lasă așteptate…
Ziua a început pentru noi cu o vizita în lumea inovației digitale. Ne-am legat de numele Jorg Hysek și am ajuns să descoperim ceasul pe nume HD3, o nouă creație a designerului care până acum câțiva ani conducea marca care încă îi poartă numele. O propunere de 5.000 CHF pornită de la o platformă electronică cu funcția slide înglobată într-o carcasă construită după principii orologere… Nu a reușit să ne convingă prea mult, dar pare un exemplu elocvent despre ce înseamnă inovație în 2011. În orice caz, jurnaliștii din toată lumea s-au grăbit să scrie despre ce poate fi considerat un fel de mini iPhone cu funcția de a măsura frumos trecerea timpului.
Marii actori ai industriei sunt pe aceleași poziții impozante, dar priviți în detaliu sunt departe de a marca revoluții tehnologice. Există mici detalii care încântă ochiul sau imaginația dar nu mai mult. Hublot, poate cel mai în vogă stand de la Basel, are ce arăta. În special în materie de finisări. Să spunem că au devenit „profesori” la prelucrarea fibrei de carbon după ce au cumpărat cea mai pricepută companie de profil din Elveția. Big Bang All Carbon – 18.000 CHF. Tot la Hublot, însă asiaticii și rușii reportează o primă victorie – Big Bang Leopard – 23.000 CHF! Merită menționat și ceasul Cle du Temps – 240.000 CHF, dar și Minute Repeater Cathedral Tourbillon – 330.000 CHF.
Blancpain, una dintre manufacturile cu tradiție din grupul swatch, ne arată multă pricepere și grijă pentru ceasuri speciale dar la plecarea din stand rămânem în minte cu o singură inovație interesantă și originală. Au reușit să atașeze indicatorul de rezervă de mers pe greutatea oscilantă vizibilă prin capacul transparent al carcasei.
Pentru Corum viitorul arată o diversificare intensă. Și-au împărțit oferta pe trei categorii mari și au acum o multitudine de modele. Ne-a atras atenția Golden Bridge Automatic cu al său sistem „linear winding“. Aici masa din platină culisează sus-jos pe un cărucior din Cupruberiliu! Prețul – 45.500 CHF.
Breitling se bucură de un alt moment în care decide să diversifice și mai mult oferta. Și mai are avantajul unor modele vintage pe care acum le readuce în atenție. Se remarcă noul Transocean și reeditatul Montbrillant cu diametru de 40 mm.
La Graham, marea noutate se leagă de un curent tot mai apreciat de industrie. Ceasurile rotunde, cât mai plate și cât mai simple sunt deja obligatorii în ofertă. Astfel că la marca de origine britanică găsim acum un model GMT cuminte și pe placul tuturor.
Romain Jerome, un copil curajos al industriei, face un pic de zgomot la capitolul noutăți. Aduce la Basel un ceas nou, Octopus, dar se distinge și la accesorii prin curele de piele tatuate la comandă. Asta dacă cineva nu își dorește un stilou în formă de rachetă de aselenizare din SF-urile anilor 70 – vă mai amintiți poate serialul UFO -, swiss made, de 2000 CHF. De apreciat și diversificarea colecției Steampunk.
Înainte de final, includem și întâlnirea cu doamna Arlette Emch, mintea vizionară din fruntea mărcii Calvin Klein, ceasuri și bijuterii. Aflată în portofoliul swatch, casa CK se pare că înțelege foarte bine noile vremuri. Așa că diversifică culori, materiale și finisări încercând să mențină acolo unde se poate prețul corect. Da, el e prețul care garantează un client mulțumit. Unul care cheltuie, dar este din ce în ce mai greu de convins!