Baselworld 2010: Tag Heuer lansează conceptul Pendulum

 

Pendulum face parte din conceptele menite să schimbe modul în care funcţionează un ceas. Monaco V4 revoluţiona modul de transmisie, eliminând complet roţile şi înlocuindu-le cu benzi. Misiunea tehnică a lui Pendulum este modificarea modulului de regularizare.

De sute de ani, eşapamentul funcţionează în acelaşi mod, pe acelaşi principiu. Energia provenită din barilet este „fragmentată” în unităţi egale cu ajutorul unei ancore anker, a unui arc spiralat oscilant şi a unei roţi anker. Nimic mai simplu.

Pendulum este primul ceas mecanic ce funcţionează fără un eşapament cu arc spiralat. Tag Heuer a încercat să scape de toate inconvenientele arcului pulsatoriu: sensibilitate la temperatură şi gravitaţie plus dificultatea de producţie. În viziunea Tag, arcul a fost înlocuit de o mişcare în câmp magnetic. Patru magneţi de înaltă performanţă asigură oscilaţia eşapamentului. Frecvenţa de funcţionare ajunge până la 43.200 de bătăi pe oră, mult mai mult decât cea a unui mecanism obişnuit, şi de fapt problema din jurul conceptului.

Aşa cum spunea Stephane Linder, vice-preşedinte marketing şi design Tag Heuer în interviul acordat TEMPORIS, principala dificultate a lui Pendulum este păstrarea constanţei oscilaţiei la temperaturi crescute. Odată cu încălzirea, frecvenţa eşapamentului magnetic creşte, afectând în mod determinant izosincronismul mecanismului.

Tag Heuer Pendulum este rezultatul a cinci ani de cercetare şi proiectări în domeniul micro-tehnicii. Pe scurt, aportul foarte important pe care ceasul îl poate aduce evoluţiei orologeriei constă într-o fidelitate mai mare a eşapamentului. Deocamdată, Pendulum este doar o promisiune frumoasă, dar văzut de aproape, conceptul pare cu adevărat fezabil.  Doar timpul poate spune dacă Tag va reuşi să-l treacă în producţia de serie.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322