Baselworld 2010: Evoluţia lui Kontiki

Eterna Concept Diver este un ceas prezentat la ediţia din 2005 a târgului Baselworld. Permanent însoţită de povestea Kontiki, Eterna dezvolta pe atunci un impresionant scufundător cu carcasă din titan, rezistentă până la 1000m. Din 2010, un ceas foarte asemănător poate fi găsit în colecţia Porsche Design. Conform World Tempus, cei doi producători au luat decizia „transferului” pentru că aerul sportiv al modelului se potrivea mult mai bine liniei generale de design a lui Porsche.

Ceasurile Porsche există, în mod evident, datorită legăturii lor directe cu producătorul de maşini cu acelaşi nume. Din 1972 şi până în 1995, anul achiziţionării Eterna, modelele erau produse printr-un parteneriat cu IWC.

P 6780, după noul său nume, este primul ceas de scufundări al lui Porsche Design de la lansarea modelelor Ocean 2000 şi 500. Spre deosebire de vărul mai mult sau mai puţin îndepărtat, în carcasa de titan de 46,8mm a scafandrului Porsche rulează un ETA 2892-A2. În versiunea sa originală, Kontiki se folosea de un mecanism ETA 2897. Carcasa lui 6780 este un amestec din titan cu oţel inoxidabil. Un sistem securizat cu două butoane permite schimbarea poziţiei cadranului şi arcuirea sa pentru o mai bună vizibilitate, dar şi rotirea în ambele direcţii a bezelului.

Diferenţe apar la nivelul cadranului. Lipsesc secundarul terminat în formă de trident, rezerva de putere şi numeralele marcate cu cifre mari, tratate Superluminova.

Una peste alta, P6780 este o ediţie interesantă la colecţia Porsche Design, mai ales că viitorul Eterna nu pare deloc ameninţat de dispariţia sub aripa „rudei”, ci dimpotrivă, îşi continuă nestingherită drumul abordând orologeria din perspectiva clasică.

Sursa foto Eterna
Sursa text World Tempus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322