Baselworld 2010: De pe Himalaya în Basel (video)

Explorer a fost primul ceas care a ajuns pe cel mai înalt punct al Terrei. La încheietura alpinistului neo-zeelandez Sir Edmund Hillary şi a arpaşului Tenzig Norgay, în 1953, Rolex Explorer indica precis momentul cuceririi Everestului pentru prima dată.

Ceasul nu a părăsit niciodată colecţia producătorului, iar Baselworld 2010 a fost un motiv destul de bun pentru a readuce în atenţia publicului performanţele strămoşului său. În varianta 2010, Explorer nu este cu mult diferit de modelul care făcea performanţă acum 57 de ani. Un lucru mai puţin ştiut este că Rolex a sponsorizat toate expediţiile spre Himalaya încă din 1933, în speranţa că unul dintre temerari chiar va ajunge în vârful muntelui. Din păcate pentru ei, elveţienii au avut de aşteptat 20 de ani…

La momentul expediţiei, ceasul cu cadran alb şi indicatoare în formă de frunză, aşa cum sunt numite (margini rotunjite şi vârf ascuţit), nu se numea încă Explorer. Denumirea rămasă în istorie a devenit cunoscută abia după escalada celor doi alpinişti. Cu timpul, designul a evoluat, iar indicatoarele s-au îngroşat pentru a purta forma de azi, cunoscută sub numele de Mercedes. Pentru o mai bună lizibilitate au fost adăugate numerale pentru orele 9, 3 şi 6, iar cadranul a fost colorat în versiune neagră.

Ca orice ceas pregătit pentru condiţii grele, Rolex Oyster Perpetual Explorer beneficiază de o carcasă robustă, modelată din oţel 904L tratat anti-corodare. Mecanismul automatic calibru 3132 este protejat de absorbante de şoc Paraflex şi are un arc oscilant Parachrom. Pentru a asigura vizibilitatea, indicatorii şi numeralele sunt acoperite de substanţa luminiscentă Chromalight, echivalentul Rolex pentru Superluminova.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322