Baselworld 2009 – Rezistenţă absolută

În 2005, CX Swiss watches s-a impus pentru prima dată ca etalon al rezistenţei carcaselor. Atunci testul s-a făcut până la o presiune echivalentă cu cea resimţită la 3.600 m adâncime. Patru ani mai târziu, experţii companiei elveţiene nu doar că şi-au bătut propriul record, dar l-au depăşit şi pe cel al competiţiei stabilit ulterior în 2008.

Dificultatea construirii unui astfel de ceas a pornit încă de la găsirea aparatului care să simuleze presiunea de 800 de bari. În lume există doar doi producători capabili de a produce un astfel de rezervor. Apoi au venit probleme legate de fixarea geamului din cristal safir care măsoară 1cm în grosime, etanşeitatea coroanei şi a butoanelor cronografului. 

Spre finalul lui 2008, CX a dezvoltat primul prototip. Modelul a rezistat cu succes testelor de presiune la care a fost supus în laboratorul Dubois din La Chaux-de-Fonds şi a fost trimis mai departe Institutului Oceanografic al Universităţii din Southampton. Alte probe au confirmat calculele echipei lui Frank M. Bürgin – ceasul rezista fără probleme unei presiuni echivalente unei adâncimi de 6.000m. 

Ceasul de scufundări măsoară 46mm în diametru şi cântăreşte 265 g. Este dotat cu valvă de heliu care eliberează gazul în momentul scufundărilor în camerele de scufundate. Preţul pentru un exemplar din cele 1.000 de piese produse se ridică la 3.000 euro.

Crează un cont pentru a putea comenta acest articol.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322