Producătorii elveţieni de ceasuri, reuniți la Salonul internaţional de orologerie şi bijuterii de la Basel, au privirile aţintite spre Londra şi Paris, două capitale-cheie pentru vânzarea de produse de lux. Afectate de Brexit şi, respectiv, de protestele „vestelor galbene”, cele două mari orașe vest-europene pot da peste cap bugetele și strategiile mărcilor.
În cazul Marii Britanii, marile cae producătoare de ceasuri încearcă să evite eventuale întreruperi în lanţul de aprovizionare, care ar putea apărea după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Anumite pieţe „încearcă să se protejeze împotriva problemelor practice” cu privire la formalităţile şi riscurile de congestiune la vămi, a constatat Jean-Daniel Pasche, preşedintele Federaţiei Industriei Elveţiene de Orologerie, într-un interviu acordat AFP, cu ocazia Baselworld.
Datele statistice publicate săptămâna trecută de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie (FH) arată că exporturile de ceasuri spre Marea Britanie au crescut cu 58,3% în luna februarie, după un salt de 23,6% în luna ianuarie, ca urmare a constituirii de stocuri înaintea Brexitului. Comparativ, pe ansamblul anului trecut, exporturile de ceasuri elveţiene spre Marea Britanie au scăzut cu 4,4% faţă de 2017. „Ar putea fi de asemenea o reacţie preventivă faţă de evoluţia cursului de schimb”, a adăugat Jean-Daniel Pasche, care a subliniat că o eventuală cădere a lirei sterline, potrivit scenariilor avansate de pieţele financiare, ar putea stimula achiziţiile de produse de lux la Londra.
În 2016, deprecierea monedei britanice după votul în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană a declanşat o frenezie a cumpărăturilor făcute de turişti la Londra, în special de cei asiatici, atraşi de cursul de schimb avantajos. „Nimeni nu ştie cu adevărat ceea ce se va întâmpla. În aceste condiţii, ne-am luat măsuri de precauţie”, a declarat, la rândul său, Rolf Studer, codirector general la marca de orologerie elveţiană Oris. Această marcă a decis să îşi facă rezerve în Marea Britanie.
Hublot, o alt marcă de renume a industriei elveţiene de orologerie, se înscrie şi ea în rândul celor care au decis să îşi majoreze stocurile, în cazul în care produsele de pe continent vor fi blocate timp de mai multe săptămâni în vămile britanice, în condiţiile în care Marea Britanie este prima piaţă pentru exporturile de ceasuri elveţiene în Europa. Londra joacă un rol important pentru vânzările de produse de lux pe lângă clientela turistică, într-un context în care buticurile de astfel de produse din inima Parisului sunt închise în fiecare sâmbătă, din cauza protestelor „vestelor galbene”. Numărul de clienți care intră în buticurile din Paris „a scăzut dramatic”, a recunoscut directorul general de la Hublot, Ricardo Guadalupe.
Bulgari, un alt brand care expune la Baselworld, a avut de suferit după ce noul său butic de pe Champs Elysees a fost devastat în urma protestelor „vestelor galbene” din 18 martie. „Pentru echipele noastre este extrem de stresant, este o insecuritate permanentă”, a declarat directorul general Jean-Christophe Babin.
În Europa, numeroşi producători elveţieni de ceasuri depind de achiziţiile turiştilor, în special cei asiatici. Aceștia sunt „responsabili” în cazul anumitor mărci, de jumătate din vânzările lor. Pe fondul îngrijorărilor provocate de o posibilă scădere a numărului de turişti în Franţa din cauza protestelor „vestelor galbene”, numeroşi analişti se aşteaptă la o scădere a exporturilor de ceasuri de lux elveţiene în Franţa.