Probabil că nimic nu i-ar fi bucurat mai mult pe oficialii Omega decât ca Speedmaster-ul din dotarea expediţiei Apollo XI să se afle la încheietura primului om care a călcat vreodată pe Lună. Din păcate pentru ei însă, comandantul Neil Armstrong fusese nevoit să lase cronograful în modulul spaţial din cauza unei defecţiuni a ceasului digital.
Omega a trebuit să se mulţumească astfel “doar” cu statutul de primul ceas pe Lună, purtat de al doilea om al misiunii, secundul Buzz Aldrin.
Povestea Omega ca ceas al spaţiului a început în 1957, cu doar 10 luni înainte de ieşirea pe orbită a satelitului Sputnik. Speedmaster nu fusese special produs cu scopul de a fi folosit în condiţii de gravitaţie scăzută, dar rezistenţa şi fiabilitatea înnăscute ale ceasului au făcut NASA să-l accepte ca ceas oficial al misiunii lunare după sondarea mai multor mărci.
În 1960, cercetarea începea cu o simplă vizită la magazinele de ceasuri din Houston. Au fost alese trei cronografe diferite şi dintre toate, doar Omega a dat de înţeles că va putea rezista condiţiilor din spaţiu: lucrul în vid, expunerea la razele Soarelui, rezistenţa la temperaturile scăzute şi la forţele din timpul decolării şi aterizării. NASA nu a dorit să dezvolte un proiect special pentru că ar fi durat prea mult, aşa că a preferat să folosească un ceas…obişnuit. Erau obligatorii funcţia de cronograf, dar şi armarea exclusiv manuală, pentru că un mecanism automatic nu ar fi funcţionat normal în condiţii de gravitaţie scăzută.
Anul acesta, Omega sărbătoreşte alături de NASA prima misiune lunară de acum 40 de ani. Aniversarea unui pas mic pentru un om, dar a unui salt uriaş pentru orologeria din La –Chaux-de-Fonds.
În imagini poate fi văzută expoziţia deschisă de Omega în centrul comercial KaDeWe din Berlin, pentru a sublinia principalele momente ale expediţiei americane pe Lună.