Pe 26 octombrie 2013, de ziua lui, Kurt Klaus se afla în Asia. Încerca, pentru a cine știa câta dată, să transmită pasiunea sa pentru ceasuri colaboratorilor din China și Coreea. În mijlocul unei petreceri restrânse, organizată ad-hoc, domnul Klaus a fost rugat să-și exprime trei dorințe. A menționat doar două, pe cea de-a treia preferând să o țină doar pentru el. „În primul rând vreau să trăiesc cel puțin până la 100 de ani”, a spus Kurt Klaus adăugând, mai apoi, ca a doua năzuință „chiar și la 100 de ani îmi doresc să am mintea limpede”. Pe scurt, acesta este omul care, în 1956, întreba la birourile IWC din Schaffhausen dacă firma nu are nevoie de „un tânăr ceasornicar”. Spre uimirea sa, după numai câteva zile, era invitat pentru un interviu de angajare cu Albert Pellaton, pe atunci, director tehnic la IWC. Pentru cunoscătorii industriei din acele vremuri, Pellaton era deja un nume important. Inventase Calibrul 85 cu întoarcere automată, mecanism care îi poartă numele și astăzi. Privind documentele de pe biroul său, care atestau absolvirea școlii de ceasornicari din Solothurn, oficialul IWC a ridicat privirea spunând: „Înainte de a te angaja, trebuie să cunoști că a fi ceasornicar la IWC înseamnă să mergi mai departe decât scrie aici”. Atunci a intrat Kurt Klaus pentru prima dată în contact cu goana continuă după calitate a celor de la IWC, companie fondată în 1868, în Elveția, de americanul Florentine Ariosto Jones.
Povestea unui maestru
Momentul care l-a transformat pe Kurt Klaus dintr-un simplu angajat al IWC într-un maestru orologier față de care toți cei din industria ceasurilor manifestă un enorm respect este denumit, până astăzi „operațiunea Eternity”. Deși a fost prezentată cu 29 de ani în urmă, această realizare nu a pierdut nimic din splendoarea care îți taie răsuflarea. Pe atunci, în 1985, maestrul ceasornicar a preluat o complicație specifică orologiilor de mari dimensiuni și, prin transformarea a 90 de componente, a prezentat primul ceas de mână cu calendar perpetuu autonom. Grație geniului său, Kurt Klaus a eliminat din sarcinile posesorului de ceas necesitatea de a face corecțiile de obicei necesare. Pentru prima dată în istorie, sincronizarea indicatorilor calendarului, inclusiv o foarte exactă complicație care arată fazele lunii, au fost completate de prezentarea anului cu patru cifre. Spre uimirea tuturor celor din lumea ceasurilor, calendarul a fost atât de bine dezvoltat încât poate funcționa fără abatere circa 500 de ani. Având în vedere ingeniozitatea denotată de mecanism, ceasul a primit, ca dimensiune filozofică, numele „DaVinci”.
Dovada că mecanismul realizat în 1985 de Kurt Klaus a rămas în memoria celor de la IWC este decizia lui Georges Kern, CEO al companiei, de a prezenta, în 2007, o întreagă colecție DaVinci, cu propiul său mecanism cronograf, poziționat într-o carcasă „tonneau”. Una dintre piesele colecției poartă chiar numele Da Vinci Perpetual Calendar Edition Kurt Klaus, oferind chiar o parte tehnică originală și portretul maestrului pe spatele carcasei. Acest ceas a fost produs inițial într-o ediție limitată la 500 de exemplare din aur, 50 din platină și încă 50 din aur alb. Din cauza cererii extrem de mari pentru acest model care marchează un tribut adus uneia dintre cele mai prestigioase figuri din panoplia IWC, ediția limitată a fost extinsă cu încă 1.000 de piese realizate cu aur roșu și 3.000 din oțel inoxidabil.
„Sunt foarte onorat să fiu membru al TEMPORIS Hall of Fame. Ideea lui Dan Vardie de a face o asemenea galerie unică, dedicată celor care și-au adus o contribuție importantă la dezvoltarea pieselor orologiere, este una pe care o salut. Am fost la București, la TEMPORIS Awarads, și am rămas profund impresionat. Am declarat asta oricui și m-aș întoarce la Bucuresti oricând cu mare placere.” (Kurt Klaus)