Într-o „vânătoare” de vechituri din colecţia unui prieten, Pierre Dubois, preşedintele Pierre DeRoche, descoperea în 2007 un mecanism de ceas de buzunar cu cronograf, oră şi repetiţie. I-a atras atenţia şi mai târziu l-a aratat tatălui, şi el ceasornicar. Aparent, era vorba de un calibru provenit din manufactura Jaeger-LeCoultre, dar bănuiala lui Gerald Dubois se baza în întregime pe modul în care fusese lucrat. Marca producătorului nu putea fi găsită.
Cercetările ulterioare îi conduceau pe cei doi ceasornicari la Institutul elveţian al proprietăţii intelectuale. Patentul 8172, gravat în interiorul ceasului, era înregistrat pe numele lui Numa Robert-Waelti, un ceasornicar din La Chaux-de-Fonds. Robert Waelti era foarte puţin cunoscut. Nici muzeul, nici muzeograful instituţiei din La Chaux-de-Fonds nu ştiau nimic despre acest om.
Alte cercetări urmau să arate că LeCoultre produsese într-adevăr acest gen de mecanisme spre sfârşitul secolului al XIX-lea. Le livrau caselor de orologerie care, la rândul lor asamblau componentele în funcţie de complicaţiile de care aveau nevoie. Cel mai probabil, Numa Robert-Waelti era unul dintre clienţii orologeriei din Le Sentier şi, după modificări asemeni patentului 8127, vindea mai departe calibrul altor ceasornicării.
Efortul ceasornicarilor de la Pierre DeRoche s-a materializat într-un ceas din noua colecţie. BelCanto este transpunerea mecanismului de secol XIX în carcasa unui model de mână plus numeroase decoraţiuni. Impresionant este că cele trei mecanisme istorice au fost restaurate şi se află acum în cutia celor trei ceasuri. Cu excepţia gongurilor şi componentelor regulatorului, toate piesele provin de la vechiturile descoperite de Dubois în 2007.
Punţile au fost decorate cu “Côtes de Genève”, roţile satinate şi sunt vizibile prin cadranul transparent. Cristalul safir îşi găseşte uz nu doar în acoperirea carcasei ci şi în fabricarea cadranului. Tratamentul special şi sablarea parţială îi dau un aspect foarte modern, în contrast cu vârsta calibrului de dedesupt.
Ar mai fi multe de spus despre BelCanto, dar aşteptăm prezentarea lui oficială din cadrul Baselworld 2010 pentru detaliile complete. Pe scurt, putem menţiona un mecanism cu armare manuală fabrica de LeCoultre & Co. şi modificat de Numa Robert-Waelti. Funcţii: ore, minure, secunde, repetiţie la un sfert de oră, cronograf cu roată coloană (mono-pussoir). Impresionant pentru un calibru vechi de 200 de ani, nu credeţi?
Sursa: WorldTempus