Ceasul Cartier Tank s-a schimbat foarte, foarte puțin în ultimul secol. Eleganța este menținută, însă nu mulți știu că aceasta derivă dintr-o brutalitate aparte.
Tancul ca vehicul de război a debutat din partea britanicilor în 1916 la Bătălia de pe Somme, acolo unde s-a marcat una dintre cele mai mari conflicte armate ale Primului Război Mondial. Pierderile de vieți omenești au fost imense.
Oricine a avut șansa să vadă un tanc de aproape să poate chiar să intre în unul a înțeles că această mașinărie are un singur rol definitoriu: să distrugă tot din calea sa și să reziste atacurilor. Cum s-a desprins din această misiune a unui vehicul militar un ceas atât de elegant?
Chiar dacă tancul a fost introdus în luptă de britanici, Franța a construit în scurt timp 3.600 de astfel de utilaje cu ajutorul Renault. Germania, spre exemplu, avea doar 20. La cârma unui astfel de tanc era și Louis Cartier. Chiar dacă avea 40 de ani, acesta a fost trimis să ajute trupele Aliate în calitate de șofer. A ajuns și pe front, acolo unde a descoperit inspirația, așa cum spunea chiar el, pentru ceea ce urma să devină cea mai importantă creație Cartier: ceasul Tank.
Tancul Renault, așadar, a devenit inspirația pentru Cartier Tank. Față de versiunea britanică, cei din Hexagon au făcut primul tanc modern care avea turelă complet rotativă cu o armă instalată ce putea fi folosită fără întrerupere pentru câteva sute de runde, era mai ușor, mai agil, mai stabil și mult mai capabil să străbată trasee provocatoare. Așa a fost gândit și exemplarul devenit un în timp simbol, Cartier Tank.
Dacă tancul este un cuvânt de temut pentru conflicte armate și reprezintă o fortăreață greu de străpuns, atunci ceasul a luat drept inspirație evoluția și a aplicat-o întru eternă eleganță.