Valjoux 7750, sau ETA 7750, este un mecanism folosit pe scară largă la ceasurile cronograf, operate de came, integrate în mecanismul propriu-zis. Mecanismele tradiţionale folosite în cronografe sunt cunoscute drept “column wheel” (structură în coloană). Prin apariţia dispozitivului Valjoux 7750, coloana a fost abandonată şi înlocuită de un sistem cu trei platane. Sistemul este cunoscut sub numele de mecanism Coulisse Levier (pârghie pivotantă) şi a fost conceput de Edmond Capt pentru Valjoux 7750. Sarcina sa, în 1970, a fost de a construi un mecanism care se roteşte singur (prin mijloace proprii) cu stabilirea rapidă a zilei/datei, bazat pe dispozitivul Valjoux 7733, cu scopul de a evidenţia economia realizării acestuia.
Astfel, în timp ce piesele componente în conceptul “coulisse-levier” sunt comparabile cu acelea de la dispozitivul coloană, majoritatea pârghiilor şi resorturilor în primul caz cer mai puţină precizie a formei şi materialelor, precum şi costuri mai reduse la execuţie. Această economie a fost de fapt una dintre specificaţiile caietului de sarcini. O parte dintre măsurile de reducere a costurilor au inclus înlocuirea asamblărilor cu şuruburi cu cele tip pană. În plus, micile punţi individuale au deschis calea introducerii platanelor mari ale mecanismului sub care pot fi montate sau ataşate alte piese. Caracteristicile designului tradiţional pe care noi, acum, le asociem cu arta orologeriei – în parte, din cauza strategiilor de marketing sofisticate folosite de constuctorii ceasurilor de lux – nu ar putea fi incluse într-un mecanism destinat pieţei largi.
Înainte de apariţia primelor module cronograf, care pot fi montate pe calibrele automatice existente, Valjoux 7750 a fost cel mai rezonabil mecanism automatic cronograf, făcut de elveţieni din punct de vedere al preţului.
Valjoux 7750 este disponibil direct din fabrică în trei finisări adăugate celei standard: “Elaboré”, “Top” şi “Cronomètre”. Un departament separat se îngrijeşte de satisfacerea cerinţelor speciale ale clienţilor. Compania oferă diferite versiuni ale cronografelor cu date (7750 şi 7760 cu întoarcere manuală), cronografe cu calendar plin şi fazele lunii (7751 şi 7761 cu întoarcere manuală) la fel de bine ca mai puţin cunoscutele cronografe automatice cu fazele lunii (7758) sau cronografele cu întoarcere manuală fără counter-ul de 12 ore (7765). Uluitoarea diversitate a versiunilor lui 7750 surprinde pe toată lumea.
Designul eficient şi producţia standardizată a noii familii de calibre Valjoux au şi dezavantaje. Ceasornicarii care le repară sunt primii care suferă, din cauză că proiectanţii i-au uitat cu totul. În departamentul de asamblări, standardizat, parţial automatizat, lucrătorii execută sarcinile lor obişnuite, de o mulţime nedefinită de ori, într-o zi. Un ceasornicar normal nu este niciodată subiect al acestei rutine, luptându-se cu caracteristicile enervante ale lui Valjoux 7750 de fiecare dată când îl repară.
7750 exprimă cel mai elocvent un aspect al ingineriei elveţiene, pe care noi nu o asociem în mod normal, cu industria de ceasuri din ţara cantoanelor: economia fabricaţiei. Mecanismul Valjoux 7750 este o bună reprezentare a noilor cronografe simplificate care au început să apară pe vremea lui Ebauches S.A. (acum ETA) la începutul anilor 1940, generând o serioasă, adeseori fatală, competiţie cu mici fabricanţi de cronografe elaborate. Valjoux 7750 este acum folosit într-o vastă majoritate de cronografe mecanice produse în Elveţia, permiţând totodată funcţii de cronograf mecanic în ceasuri cu preţuri modeste. Pentru un calibru dezvoltat de la zero şi datorită economiei fabricaţiei, 7750 s-a demonstrat un “cal de bătaie” fiabil şi durabil.
Fără Valjoux calibrul 7750, cronografele mecanice nu puteau fi cunoscute decât de cumpărătorii ceasurilor de lux.