Mecano-gândacul

Mike Libby este un artist american a cărui pasiune pentru entomologia mecanică a început acum opt ani. Într-o zi, plimbându-se pe stradă a găsit corpul unui gândac mort perfect intact. L-a fascinat ingineria perfectă, armura care îi acoperea întreaga formă şi, prin analogie cu un ceas mecanic, i-a venit ideea „Insect lab”. A decupat abdomenul insectei şi i-a înlocuit organele cu angrenajele modificate ale ceasului de mână. În scurt timp ţinea în mână o sculptură, un amestec bizar între organic şi mecanic, iar mai târziu şi-a dar seama că ocupaţia poate deveni mai mult decât un simplu hobby.

 

 

Mecanismele, mai bine zis, porţiunile de mecanism integrate în spatele insectelor, nu funcţionează şi totuşi munca din spatele unei astfel de opere de artă este foarte asemănătoare cu cea a unui ceasornicar. Migala de a lucra pe suprafeţele firave, modul de aranjare şi fixare al componentelor îl solicită pe artist, mai ales că nu are întotdeauna de a face cu gângănii chitinoase. Libby înzestrează cu robo-capacităţi şi fluturi, arahnide, libelule sau albine, insecte mult mai maleabile şi mai greu de manipulat.

 

 

Balansierul devine o elice, arcul spiralat al bariletului se transformă într-o trompă metalică, iar roţile angrenajului sunt montate în corpul gândacului. Întregul montaj costă cât un ceas funcţional, preţurile variind de la 700 $ pentru un „Plusiotis Beyeri” până la 2200 $ „Tropidacris Dux”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322