Vector Watch – primul ceas inteligent românesc

Sunt deja câțiva ani de când trendul dispozitivelor portabile a luat avânt, iar marii constructori de electronice au inclus in ofertele lor astfel de modele. Ceasurile inteligente și-au dovedit utilitatea, integrând funcții complexe de conectivitate și senzori pentru monitorizarea diverselor activități. Se estimează că lansarea recentă a lui Apple Watch va aduce după sine un adevărat boom al smartwatch-urilor, știut fiind că această companie este un adevărat trendsetter.

Totuși, indiferent că vorbim de sistemul de operare furnizat de Apple sau de cel dezvoltat special de Google, Android Wear, caracteristicile care tind să acapareze această nouă industrie sunt similare: interfața cu utilizatorul se realizează prin intermediul unui ecran color, cu grafică complexă și tactil. Din păcate, acest lucru atrage după sine și principalul dezavantaj al acestor dispozitive: autonomia foarte redusă a acumulatorului, care uneori nu atinge 24 de ore.

Soluții la această problemă au fost încercate de câțiva producători, chiar dacă nu din prima ligă. Cel mai cunoscut exemplu este Pebble, cu ecran e-ink și comandă exclusiv prin intermediul unor butoane fizice, care se laudă cu o autonomie de până la o 7 zile. Pebble a fost cea mai de succes campanie de pe platforma de crossfounding Kickstarter și a ajuns recent la a doua generație.

 DSC_3555

Însă uneori și o săptămână poate părea puțin. Tocmai de aceea, unul dintre produsele care au făcut vâlvă la Baselworld 2015 a fost Vector Watch, realizat de o echipă de români, care promite o autonomie a acumulatorului de o lună! Acest lucru este posibil printr-o soluție similară cu a lui Pebble, respectiv un ecran monocrom permanent aprins, doar că în acest caz vorbim de unul monocrom LCD cu memorie. Comenzile sunt efectuate exclusiv prin intermediul a trei butoane laterale, plasate similar unui ceas cronograf.

DSC_3564

Un alt ”secret” îl reprezintă sistemul de operare dezvoltat ”in-house”, care oferă funcționalități mai reduse în comparație cu concurența de la Apple, Samsung sau LG, dar are rolul său esențial în conservarea energiei. Ceasul are ca funcție principală afișarea orei, dar și alte detalii pot fi incluse pe ecranul principal. Alertele sunt exclusiv prin vibrații, iar notificările sunt afișate doar atunci când utilizatorul ridică mâna, urmând a dispărea la revenirea acesteia. Compania va încuraja și dezvoltatorii ”third party” să realizeze aplicații pentru acest produs. Un alt avantaj este compatibilitatea inclusiv cu sistemul de operare Windows Phone (pe lângă Android și iOS).

 DSC_3559

Vector are două linii de produse, ”Meridian” și ”Luna”. Primul este rectangular și are un preț de pornire de 199 de dolari, iar al doilea are un cadran circular și va costa 349 de dolari (prețuri valabile în Statele Unite). Între primele cinci piețe unde se va vinde ceasul se numără SUA, Marea Britanie, India și România.

 DSC_3536

Vector Watch este prima incursiune a unui start-up românesc în acest business de ”wearable twchnologies”, chiar dacă managementul insistă ca este mai întâi un ceas și apoi un device tehnologizat. Echipa de dezvoltare a început lucrul la în vara anului trecut, când start-up-ul românesc a anunțat și atragerea investitorului Radu Georgescu, fondatorul Gecad, în proiect. Compania a fost însă înființată la finalul lui 2013, de Andrei Pitiș, Irina Alexandru și Dan Tudose. Până astăzi, echipei i s-au alăturat și Joe Santana (printre altele, fost CEO Timex) sau Steve Jarvis (fost designer Timex și Nike). Conform Michele Tessaro, directorul financiar al companiei, cifra de vânzări estimată pentru 2016 este de un milion de exemplare.

 DSC_3534

Lansarea Vector Watch a avut loc în Gara de Nord din Basel – la modul cel mai propriu! Acolo au fost realizate și fotografiile care însoțesc acest articol. Mai multe detalii puteți afla în numărul următor al revistei Temporis.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.